Lokalsamfunnet – infrastruktur eller kulisse for fisketurisme? - Nordstrand, Kristin Berg; Johnsen, Jahn Petter (Tapir akademisk forlag, 2008)
Gjengitt med forlagets tillatelse. Fisketurismen – nye aktører i kystsamfunn? Hvert år deltar flere tusen fiskere i vårtorskefisket utenfor Lofoten og Vesterålen. Når skreien kommer inn til kysten i januar/februar for å gyte, starter det årlige eventyret som kalles Lofotfisket. Fiskerne tar i løpet av noen måneder opp rundt 40 000 tonn fisk. Men det er ikke bare yrkesfiskerne som strømmer til området under sesongen. Også turistene har for lengst fått øynene opp for eventyret, og reiselivsnæringa har travle dager i denne perioden. Ei ny næring kalt fisketurisme1 har hatt en sterk vekst langs norskekysten i de siste 10–15 år. I 2006 ble det anslått at det var mer enn 1000 bedrifter som tilbydde fiske til turister, og 70 prosent av disse bedriftene er etablert i perioden 1990–2000 (Borch, 2006). Reiselivsnæringas egne beregninger hevder at verdien av den i hovedsak utenlandske fisketurismen i sjøen i Norge i dag langt overstiger verdien av Lofotfisket, og ga mer enn 3 mrd. kroner i total omsetning i 2005 (Nordlys, 27. juli 2005).