Sivil motstand under okkupasjonen av Nord-Norge. Hvilke sivile motstandssaker var Sipo og SD opptatt av? - Eid, Einar (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
Norge var okkupert av tyske myndigheter gjennom hele 2. verdenskrig og gjennom denne perioden oppsto det flere motstandsaksjoner mot okkupasjonsmakten. Motstanden i Norge kunne deles inn i sivil- og militær motstand, men disse begrepene ble først tatt i bruk etter krigen. Det denne oppgaven tar for seg er den sivile motstanden i Nord-Norge og skal finne svar på hvilke motstandssaker SD og Sipo var opptatte av å rapportere. Det blir dermed en tysk synsvinkel på oppfatningen av sivil motstand. Kildematerialet som er tatt i bruk er en samling av rapporter fra SD og Sipo. Disse rapportene handlet om næringsliv, kirke, NS, rettssystemet, sport, skole og motstand. Rapportene ble sendt fra Norge til øvre instanser i Tyskland. I disse rapportene blir ikke «sivil motstand» omtalt som noen eget begrep. Den går heller under begrepet «Gegner» eller motstand på norsk. Oppgaven går først frem med å danne et begrep for sivil motstand og deretter bruker man dette begrepet til å samle inn data fra kildesammlingen. Deretter vil oppgaven analysere hvilke saker eksplisitt SD og Sipo var opptatte av.