Blodtrykk og hjertesvikt hos menn og kvinner i Tromsøundersøkelsen «Tromsø 4» - en prospektiv kohortstudie - Espnes, Hilde (UiT Norges arktiske universitet, 2018)
Bakgrunn Assosiasjonen mellom hypertensjon og hjertesvikt har lenge vært kjent og tidligere studier har vist en tredoblet risiko for hjertesvikt blant kvinner og en doblet risiko blant menn dersom man har forhøyet blodtrykk. Til tross for at denne sammenhengen har blitt dokumentert i mange internasjonale studier, finnes det lite nasjonale data på temaet. Vi ønsket derfor å se på assosiasjonen mellom blodtrykk og hjertesvikt blant menn og kvinner i den fjerde Tromsøundersøkelsen. Metode og materiale I en prospektiv kohortstudie med 26 992 deltakere fra den fjerde Tromsøundersøkelsen (Tromsø 4) fra 1994-95 har vi sett på sammenhengen mellom blodtrykk og hjertesvikt. Totalt ble 14136 kvinner og 12735 menn i alderen 25-97 år som var fri for hjertesvikt ved studiestart og som hadde tre godkjente blodtrykksmålinger inkludert i studien. Cox regresjonsanalyse ble brukt for å finne Hazards ratio (HR) og 95 % konfidensintervall (KI) for assosiasjonen mellom blodtrykk og hjertesvikt. Systolisk og diastolisk blodtrykk ble analysert hver for seg for å se på disse som uavhengige prediktorer. Journaldata fra UNN Tromsø ble brukt for å validere utskrivningsdiagnosen hjertesvikt for et utvalg av deltakerne. Resultater Totalt fikk 5,2 % (n=1387) av deltakerne hjertesvikt i løpet av oppfølgingstiden som i gjennomsnitt var 14,7 år. Andelen som fikk hjertesvikt i de ulike blodtrykksgruppene økte signifikant med økende blodtrykk, både for begge kjønn og begge blodtrykksvariabler (p <0.001). Det var kun blant kvinnene i DBT-gruppen at man så en signifikant økt risiko ved mild hypertensjon, der risikoen var økt med 30-39 %. For menn med DBT mellom 100-109 mmHg steg risikoen for hjertesvikt til 65 % (HR 1.65, 95 % KI 1.30-2.08). Ved moderat og alvorlig systolisk hypertensjon var risikoen hhv. 56 % (HR 1.56, 95 % KI 1.23-1.98) og 74 % (HR 1.74, 95 % KI 1.35-2.25) blant kvinnene, samt 31 % (HR 1.31, 95 % KI 1.07-1.61) og 47 % (HR 1.47, 95 % KI 1.12-1.92) for mennene. Vi kunne ikke påvise en signifikant kjønnsforskjell i vårt materiale. ...