Kan potensielt alvorlig skadde pasienter undersøkes med CT før de undersøkes av traumeteam? En analyse av tidsbruk ved traumemottak. - Nilsbakken, Inger Marie Waal (UiT Norges arktiske universitet, 2018)
Innledning: Advanced Trauma Lifte Support har vært utgangspunktet for mottak av traumepasienter ved de fleste sykehus verden over i en årrekke, inkludert ved Universitetssykehuset Nord-Norge Tromsø (UNN Tromsø). I denne protokollen er primærundersøkelsen høyere prioritert enn billeddiagnostikk av skadeomfanget, herunder også computer tomografi (CT). Den teknologiske utviklingen de siste årene har gjort det mulig med traumestuer med mulighet for intervensjonsradiologi, CT og operasjon, i tillegg til konvensjonell radiologi og resuscitering av traumepasienten i samme rom. Formålet med studien er å undersøke om det er tilstrekkelig tid til CT-undersøkelse tidlig i traumemottaket også ved et sykehus uten slik ny teknologi. Metoder: Studien er en retrospektiv kohortstudie. Alle alvorlig skadde pasienter (Injury Severity Score > 15) registrert i det lokale traumeregisteret ved UNN Tromsø i perioden 01.01.14 – 31.05.16 med primærmottak ved UNN Tromsø er inkludert i studien. Data er hentet fra traumeregisteret og elektronisk pasientjournal ved UNN Tromsø. Resultater: Median tid fra traume til ankomst sykehus var to timer, median tid i akuttmottaket var en halvtime og median tid fra ankomst sykehus til oppstart første nødintervensjon var en time og 54 minutter. Det er ingen signifikant endring for de vitale parameterne fra de prehospitale målingene til og med målingene intrahospitalt. Verdiene for de vitale parameterne målt er også tilnærmet normale for gruppa som helhet. Konklusjon: Funnene våre i tid og fysiologi tyder på at de fleste alvorlig skadde pasientene i denne studien tåler å gjennomføre CT tidlig i traumemottak. En CT-maskin i akuttrommet kan sannsynligvis gi mulighet til å gjennomføre CT tidlig også for pasienter som er aktuelle for rask og livreddende kirurgi.