Ledelse i endringsprosesser. En studie av samvirket mellom ulike endringsagenter i endringsprosjekter ved Universitetssykehuset Nord-Norge - Eldnes, Preben Svanheim; Vebostad, Thomas (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
Tema for denne mastergradsavhandlingen er mellomlederroller og konsulentroller i endringsprosesser. Endringer har en raskere inntreden en før, mye på grunn av ny teknologi og digitalisering. Offentlig sektor står ovenfor et stort behov for modernisering og forbedring for å ivareta produktivitet, effektivitet og kvalitet. Denne studien ønsker å øke forståelsen for hvordan de to endringsagentene;mellomledere og konsulenter samvirker i gjennomføringen av en endringsprosess. Dette belyses ved å se på ulike roller endringsagentene utfyller og hvordan de ivaretar disse rollene. Problemstillingen for oppgaven er:«Hvordan samvirker mellomledere og konsulenter i gjennomføringen av endringsprosjekter?». For å besvare denne problemstillingen tar studien utgangspunkt i en kvalitativ forskningsmetode. Datamateriale er innhentet gjennom dybdeintervju av ti informanter, der det er intervjuet fem interne konsulenter og fem mellomledere ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Funnene i denne studien viser at konsulentene ivaretar sine tiltenkte roller i endringsprosjekter i større grad enn mellomledere. Dette kan føre til at konsulentene må overta noen av rollene som er tiltenkt mellomledere. Årsaken for dette ser blant annet ut til å være at konsulentene har tydeligere rollebeskrivelse i endringer, mens mellomlederes roller kan være mindre tydelige. Ledere har også en svært hektisk arbeidshverdag, slik at endringer av og til må vike for daglig drift.