"Det kan jo være kunst likevel-" : tanker om kunst og kunstinstitusjoner hos kunstarbeidere i Tromsø - Buhaug, Ingvild (Universitetet i Tromsø, 2008)
Dette er en undersøkelse av kunstfeltet i Tromsø. Studenter ved Tromsø kunstakademi, utøvende billedkunstnere og fagansatte ved kunstinstitusjoner har blitt spurt om hvilke tanker de har om kunst, og kunstinstitusjoner. Undersøkelsen tar bl.a. opp hvordan disse informantene tenker om kunstnerrollen, hvordan de ser på skillet mellom ”fin” kunst og populær eller ”folkelig” kunst, og hvilke oppfatninger de har om skillet mellom offentlig og markedsbasert finansiering av kunstnerisk virksomhet. Undersøkelsen viser at det er blitt vanskelig å vite om noe er kunst eller ikke, men at aktørene selv ikke opplever dette udefinerbare og usikre som et problem. For å forstå og gi mening til kunst bruker de kultur aktivt, og det er nettopp det åpne og udefinerbare ved kunstbegrepet som de liker med kunst. Datamaterialet er analysert ut fra flere teoretiske perspektiver. Ann Swidlers kulturbegrep har vært særlig sentralt. I tillegg benyttes ideer fra Pierre Bourdieu, Herbert Gans, Ulrich Beck m.fl.