Kvalitetsoppfatning av saltfisk – Vurderer Norge og Spania kvalitet på saltfisk etter de samme kriterier?

Published version available at: https://nofima.no/publikasjon/1785900/ Spania har en lang tradisjon for konsum av saltfisk, og de kan velge fisk produsert i flere land og med flere produksjons-metoder. Island har vært markedsleder siden 90-årene, og både Island og Færøyene oppnår høyere kilopris enn...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Hansen, Kristin Beate, Nøstvold, Bjørg Helen, Joensen, Sjúrður, Esaiassen, Margrethe
Format: Report
Language:Norwegian Bokmål
Published: Nofima AS 2020
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/10037/18401
id ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/18401
record_format openpolar
spelling ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/18401 2023-05-15T16:18:40+02:00 Kvalitetsoppfatning av saltfisk – Vurderer Norge og Spania kvalitet på saltfisk etter de samme kriterier? Quality perception of salted codfish – Do Norway and Spain grade the quality by the same criteria? Hansen, Kristin Beate Nøstvold, Bjørg Helen Joensen, Sjúrður Esaiassen, Margrethe 2020-01 https://hdl.handle.net/10037/18401 nob nob Nofima AS Nofima rapportserie 3/2020 Nofima AS: 10028 https://nofimaas.sharepoint.com/:b:/s/public/EViz0cGJyHdFsJzOSu0Yq94B25e8xNEjZ2cXUU8gCjCZFw Hansen KB, Nøstvold Bh, Joensen SJ, Esaiassen ME. Kvalitetsoppfatning av saltfisk – Vurderer Norge og Spania kvalitet på saltfisk etter de samme kriterier?. Nofima AS; 2020. 38 p. Nofima rapportserie(3/2020) FRIDAID 1785900 978-82-8296-619-1 https://hdl.handle.net/10037/18401 openAccess Copyright 2020 The Author(s) VDP::Social science: 200 VDP::Samfunnsvitenskap: 200 Research report Forskningsrapport publishedVersion 2020 ftunivtroemsoe 2021-06-25T17:57:13Z Published version available at: https://nofima.no/publikasjon/1785900/ Spania har en lang tradisjon for konsum av saltfisk, og de kan velge fisk produsert i flere land og med flere produksjons-metoder. Island har vært markedsleder siden 90-årene, og både Island og Færøyene oppnår høyere kilopris enn Norge i det spanske saltfiskmarkedet. Det ble gjennomført en spørreundersøkelse og en kvalitetsvurdering av 50 saltfisk med utvalgte norske saltfisk-produsenter og spanske importører. De spanske importørene ble også intervjuet. De 50 saltfiskene ble valgt ut med hensyn på å dekke de vanligste kvalitetsfeilene. De spanske respondentene vurderte de fleste faktorene som mer viktig enn det de norske gjorde i spørreundersøkelsen. I kvalitetsundersøkelsen var de også strengere enn de norske i forhold til hvilke fisk som var av førsteklasses handelskvalitet. De norske vrakerne vurderte 60 % av saltfiskene til å være av primera kvalitet, de spanske vrakerne vurderte 39 % av de samme fiskene til å være av primera kvalitet. Av typiske feil nedklasset spanjolene fisken markert med gult preg. Blodfeil ble ofte ikke nevnt av de spanske vrakerne og dette kan tyde på at slike feil ikke vurderes likt i Norge og i Spania. Spanske vrakere vurderer kutte- og sløyefeil som mer alvorlig enn det de norske vrakerne gjorde. This report presents results from research investigating if there are differences in how the Norwegians and the Spanish quality assessors perceive quality when assessing salted codfish. The research revealed some differences. In the conducted survey the Spanish respondents rated most of the quality factors as more important than the Norwegians did. In the quality assessments, the Spanish expert quality assessors were stricter of in their assessment of what fish is to be graded as superior quality (primera). There were also differences in which quality defects the experts reported. Report Færøyene University of Tromsø: Munin Open Research Archive Norway
institution Open Polar
collection University of Tromsø: Munin Open Research Archive
op_collection_id ftunivtroemsoe
language Norwegian Bokmål
topic VDP::Social science: 200
VDP::Samfunnsvitenskap: 200
spellingShingle VDP::Social science: 200
VDP::Samfunnsvitenskap: 200
Hansen, Kristin Beate
Nøstvold, Bjørg Helen
Joensen, Sjúrður
Esaiassen, Margrethe
Kvalitetsoppfatning av saltfisk – Vurderer Norge og Spania kvalitet på saltfisk etter de samme kriterier?
topic_facet VDP::Social science: 200
VDP::Samfunnsvitenskap: 200
description Published version available at: https://nofima.no/publikasjon/1785900/ Spania har en lang tradisjon for konsum av saltfisk, og de kan velge fisk produsert i flere land og med flere produksjons-metoder. Island har vært markedsleder siden 90-årene, og både Island og Færøyene oppnår høyere kilopris enn Norge i det spanske saltfiskmarkedet. Det ble gjennomført en spørreundersøkelse og en kvalitetsvurdering av 50 saltfisk med utvalgte norske saltfisk-produsenter og spanske importører. De spanske importørene ble også intervjuet. De 50 saltfiskene ble valgt ut med hensyn på å dekke de vanligste kvalitetsfeilene. De spanske respondentene vurderte de fleste faktorene som mer viktig enn det de norske gjorde i spørreundersøkelsen. I kvalitetsundersøkelsen var de også strengere enn de norske i forhold til hvilke fisk som var av førsteklasses handelskvalitet. De norske vrakerne vurderte 60 % av saltfiskene til å være av primera kvalitet, de spanske vrakerne vurderte 39 % av de samme fiskene til å være av primera kvalitet. Av typiske feil nedklasset spanjolene fisken markert med gult preg. Blodfeil ble ofte ikke nevnt av de spanske vrakerne og dette kan tyde på at slike feil ikke vurderes likt i Norge og i Spania. Spanske vrakere vurderer kutte- og sløyefeil som mer alvorlig enn det de norske vrakerne gjorde. This report presents results from research investigating if there are differences in how the Norwegians and the Spanish quality assessors perceive quality when assessing salted codfish. The research revealed some differences. In the conducted survey the Spanish respondents rated most of the quality factors as more important than the Norwegians did. In the quality assessments, the Spanish expert quality assessors were stricter of in their assessment of what fish is to be graded as superior quality (primera). There were also differences in which quality defects the experts reported.
format Report
author Hansen, Kristin Beate
Nøstvold, Bjørg Helen
Joensen, Sjúrður
Esaiassen, Margrethe
author_facet Hansen, Kristin Beate
Nøstvold, Bjørg Helen
Joensen, Sjúrður
Esaiassen, Margrethe
author_sort Hansen, Kristin Beate
title Kvalitetsoppfatning av saltfisk – Vurderer Norge og Spania kvalitet på saltfisk etter de samme kriterier?
title_short Kvalitetsoppfatning av saltfisk – Vurderer Norge og Spania kvalitet på saltfisk etter de samme kriterier?
title_full Kvalitetsoppfatning av saltfisk – Vurderer Norge og Spania kvalitet på saltfisk etter de samme kriterier?
title_fullStr Kvalitetsoppfatning av saltfisk – Vurderer Norge og Spania kvalitet på saltfisk etter de samme kriterier?
title_full_unstemmed Kvalitetsoppfatning av saltfisk – Vurderer Norge og Spania kvalitet på saltfisk etter de samme kriterier?
title_sort kvalitetsoppfatning av saltfisk – vurderer norge og spania kvalitet på saltfisk etter de samme kriterier?
publisher Nofima AS
publishDate 2020
url https://hdl.handle.net/10037/18401
geographic Norway
geographic_facet Norway
genre Færøyene
genre_facet Færøyene
op_relation Nofima rapportserie
3/2020
Nofima AS: 10028
https://nofimaas.sharepoint.com/:b:/s/public/EViz0cGJyHdFsJzOSu0Yq94B25e8xNEjZ2cXUU8gCjCZFw
Hansen KB, Nøstvold Bh, Joensen SJ, Esaiassen ME. Kvalitetsoppfatning av saltfisk – Vurderer Norge og Spania kvalitet på saltfisk etter de samme kriterier?. Nofima AS; 2020. 38 p. Nofima rapportserie(3/2020)
FRIDAID 1785900
978-82-8296-619-1
https://hdl.handle.net/10037/18401
op_rights openAccess
Copyright 2020 The Author(s)
_version_ 1766004884687028224