Rett til bruk av samisk i psykisk helsevern. En oppgave om rett til bruk av samisk i helse- og omsorgssektoren i og utenfor forvaltningsområdet for samisk språk. - Høgden, Stine Marie (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
Avhandlingens tema er rett til bruk av samisk i psykisk helsevern i og utenfor forvaltningsområdet for samisk språk. Formålet med avhandlingen er å analysere hvilke rettigheter en samisktalende pasient har til bruk av samisk i møte med helse- og omsorgssektoren, og spesielt under behandling i psykisk helsevern. Ved analysen har det vært nødvendig å foreta rettslige vurderinger knyttet til helse- og omsorgsrett, folkerett og samerett. Språkets betydning som et reelt hensyn drøftes også i oppgaven.