Populasjonssykluser hos rype – stor variasjon i rom og tid - Henden, John-André; Fuglei, Eva; Ims, Rolf Anker (Naturen, 2019)
Fjellrype og lirype har en vid sirkumpolar utbredelse, med populasjoner som ofte har store, sykliske svingninger. Disse rypesyklusenes periodelengde og amplitude varierer imidlertid svært mye i tid og rom. Mens norske rypepopulasjoner har hatt en 3–4-års syklus koplet til smågnagersyklusen, kan rype andre steder i verden ha 9–11-års sykluser koplet til andre arter i økosystemet. Rypedynamikken kan drives simultant av mange interaksjoner i økosystemet som er følsomme for klimaendringer, noe som bidrar til kompleks dynamikk. Det er sannsynlig at fjellrypas og lirypas nylige plassering på den norske rødlista kan knyttes til klimaoppvarmingen i fjellet og i nordområdene.