Perceived quality of life and functioning after stroke in a region of North Norway and in a region of Central Denmark. A mixed methods study - Pedersen, Synne Garder (Disability and Rehabilitation, 2020)
Denne studien har som overordnet mål å utforske livskvalitet og funksjon etter hjerneslag i en region i Nord Norge og en region i Midt Jylland i Danmark med ulik organisering i rehabiliteringstjenester. I dette prosjektet ble det benyttet både kvalitative dybdeintervju og selv-rapporterte spørreskjema i et 'mixed methods' metodisk design. Livskvalitet og funksjon undersøkes i lys av ulike forståelses-rammer og teori, men som samlet kan gi en bredere forståelse av livskvalitet og funksjon ett år etter hjerneslag. Validerings-studien viste at den norske versjonen av 'Stroke-Specific Quality of Life (SS-QOL) scale' var et reliabelt og valid instrument, som kan brukes både i individuelle evalueringer og i forskning etter hjerneslag. Den kvalitative studien viste hvordan individer med hjerneslag strever med et identitets-arbeid og det og finne tilbake til seg selv etter hjerneslaget – noe som var nært knyttet til livskvalitet. Studien viste også at nære sosiale relasjoner, gjenopptakelse av meningsfulle aktiviteter, og kontinuitet i rehabiliteringstilbudet gjennom det første året etter hjerneslag var viktige elementer for livskvalitet. Fatigue og vedvarende reduserte funksjoner hadde en negativ innvirkning på livskvaliteten. Deltakerne i de to regionene hadde forskjellige beskrivelser av kontinuiteten og oppfølgingen fra helsepersonell, noe som ga indikasjoner om fordeler ved det vel-organiserte kommunale helsetjeneste-tilbud i Danmark. Den siste studien viste at regionen i Danmark gir et bedre organisert kommunalt rehabiliteringstilbud etter hjerneslag, mens deltakerne fra Nord-Norge i større grad fikk et spesialisert rehabiliteringstilbud. Det var små forskjeller mellom regionene i helserelatert livskvalitet, målt med SS-QOL som i hovedsak måler funksjoner, men en statistisk signifikant forskjell i favør av deltakerne fra regionen i Nord Norge. Deltakere fra begge regionene hadde større problemer med funksjoner relatert til kognisjon, samt sosiale og mentale funksjoner, enn med fysiske funksjoner. For pasienter med ...