Biokjemiske egenskaper og kitininnhold i skallfraksjoner fra bioraffinering av raudåte (Calanus finmarchicus)
Høsting fra lavere trofiske nivå etter underutnyttede arter, som raudåte (Calanus finmarchicus), er foreslått som tiltak for mer bærekraftig utnyttelse av marine ressurser. Raudåte inneholder viktige næringsstoffer som lipider, proteiner og kitin. Bedriften Calanus AS høster og prosesserer raudåte o...
Main Author: | |
---|---|
Format: | Master Thesis |
Language: | Bokmål |
Published: |
UiT The Arctic University of Norway
2019
|
Subjects: | |
Online Access: | https://hdl.handle.net/10037/17723 |
_version_ | 1829306963071074304 |
---|---|
author | Alvheim, Britt-Nora |
author_facet | Alvheim, Britt-Nora |
author_sort | Alvheim, Britt-Nora |
collection | University of Tromsø: Munin Open Research Archive |
description | Høsting fra lavere trofiske nivå etter underutnyttede arter, som raudåte (Calanus finmarchicus), er foreslått som tiltak for mer bærekraftig utnyttelse av marine ressurser. Raudåte inneholder viktige næringsstoffer som lipider, proteiner og kitin. Bedriften Calanus AS høster og prosesserer raudåte og utvikler raffineringstrinn for en skallfraksjon. Hensikten med oppgaven var å karakterisere biokjemisk sammensetning, fettsyresammensetning og kitininnhold i skallfraksjoner før og etter sitronsyrevask. Standardprotokollene som ble benyttet var: væske-tørrstoffratio (V/TS) 12 ml/g, 0,12 M syrekonsentrasjon, behandlingstid på 2 timer og varmebehandling ved 80 °C i vannbad. Effektene av å variere parameterne: V/TS (6, 9 og 12 ml/g), syrekonsentrasjon (0,0 M, 0,06 M eller 0,18 M) og behandlingstid (1 t) ble undersøkt. Overordnet trend var at sitronsyrevask resulterte i lavere innhold av aske og høyere innhold av fett. Videre økte relativt proteininnhold stort sett og mengden TAA og EAA ble oppkonsentrert. Fettsyresammensetningen ble lite påvirket av sitronsyrevask, men kitininnholdet ble påvirket i varierende grad. Det kan se ut som at syrevask hadde større effekt i seg selv og at endring av de ulike vaskeparameterne hadde mindre effekt. Det er derfor vanskelig å konkludere med best behandling og næringsinnholdet ved alle betingelsene vil kunne gi et godt produkt. |
format | Master Thesis |
genre | Calanus finmarchicus Raudåte |
genre_facet | Calanus finmarchicus Raudåte |
id | ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/17723 |
institution | Open Polar |
language | Norwegian (Bokmål) |
op_collection_id | ftunivtroemsoe |
op_relation | https://hdl.handle.net/10037/17723 |
op_rights | Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) openAccess Copyright 2019 The Author(s) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 |
publishDate | 2019 |
publisher | UiT The Arctic University of Norway |
record_format | openpolar |
spelling | ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/17723 2025-04-13T14:17:01+00:00 Biokjemiske egenskaper og kitininnhold i skallfraksjoner fra bioraffinering av raudåte (Calanus finmarchicus) Alvheim, Britt-Nora 2019-05-15 https://hdl.handle.net/10037/17723 nob nob UiT The Arctic University of Norway UiT Norges arktiske universitet https://hdl.handle.net/10037/17723 Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) openAccess Copyright 2019 The Author(s) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 Sjømatvitenskap VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920 VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920 FSK-3960 Master thesis Mastergradsoppgave 2019 ftunivtroemsoe 2025-03-14T05:17:56Z Høsting fra lavere trofiske nivå etter underutnyttede arter, som raudåte (Calanus finmarchicus), er foreslått som tiltak for mer bærekraftig utnyttelse av marine ressurser. Raudåte inneholder viktige næringsstoffer som lipider, proteiner og kitin. Bedriften Calanus AS høster og prosesserer raudåte og utvikler raffineringstrinn for en skallfraksjon. Hensikten med oppgaven var å karakterisere biokjemisk sammensetning, fettsyresammensetning og kitininnhold i skallfraksjoner før og etter sitronsyrevask. Standardprotokollene som ble benyttet var: væske-tørrstoffratio (V/TS) 12 ml/g, 0,12 M syrekonsentrasjon, behandlingstid på 2 timer og varmebehandling ved 80 °C i vannbad. Effektene av å variere parameterne: V/TS (6, 9 og 12 ml/g), syrekonsentrasjon (0,0 M, 0,06 M eller 0,18 M) og behandlingstid (1 t) ble undersøkt. Overordnet trend var at sitronsyrevask resulterte i lavere innhold av aske og høyere innhold av fett. Videre økte relativt proteininnhold stort sett og mengden TAA og EAA ble oppkonsentrert. Fettsyresammensetningen ble lite påvirket av sitronsyrevask, men kitininnholdet ble påvirket i varierende grad. Det kan se ut som at syrevask hadde større effekt i seg selv og at endring av de ulike vaskeparameterne hadde mindre effekt. Det er derfor vanskelig å konkludere med best behandling og næringsinnholdet ved alle betingelsene vil kunne gi et godt produkt. Master Thesis Calanus finmarchicus Raudåte University of Tromsø: Munin Open Research Archive |
spellingShingle | Sjømatvitenskap VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920 VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920 FSK-3960 Alvheim, Britt-Nora Biokjemiske egenskaper og kitininnhold i skallfraksjoner fra bioraffinering av raudåte (Calanus finmarchicus) |
title | Biokjemiske egenskaper og kitininnhold i skallfraksjoner fra bioraffinering av raudåte (Calanus finmarchicus) |
title_full | Biokjemiske egenskaper og kitininnhold i skallfraksjoner fra bioraffinering av raudåte (Calanus finmarchicus) |
title_fullStr | Biokjemiske egenskaper og kitininnhold i skallfraksjoner fra bioraffinering av raudåte (Calanus finmarchicus) |
title_full_unstemmed | Biokjemiske egenskaper og kitininnhold i skallfraksjoner fra bioraffinering av raudåte (Calanus finmarchicus) |
title_short | Biokjemiske egenskaper og kitininnhold i skallfraksjoner fra bioraffinering av raudåte (Calanus finmarchicus) |
title_sort | biokjemiske egenskaper og kitininnhold i skallfraksjoner fra bioraffinering av raudåte (calanus finmarchicus) |
topic | Sjømatvitenskap VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920 VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920 FSK-3960 |
topic_facet | Sjømatvitenskap VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920 VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920 FSK-3960 |
url | https://hdl.handle.net/10037/17723 |