Biokjemiske egenskaper og kitininnhold i skallfraksjoner fra bioraffinering av raudåte (Calanus finmarchicus)

Høsting fra lavere trofiske nivå etter underutnyttede arter, som raudåte (Calanus finmarchicus), er foreslått som tiltak for mer bærekraftig utnyttelse av marine ressurser. Raudåte inneholder viktige næringsstoffer som lipider, proteiner og kitin. Bedriften Calanus AS høster og prosesserer raudåte o...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Alvheim, Britt-Nora
Format: Master Thesis
Language:Bokmål
Published: UiT The Arctic University of Norway 2019
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/10037/17723
_version_ 1829306963071074304
author Alvheim, Britt-Nora
author_facet Alvheim, Britt-Nora
author_sort Alvheim, Britt-Nora
collection University of Tromsø: Munin Open Research Archive
description Høsting fra lavere trofiske nivå etter underutnyttede arter, som raudåte (Calanus finmarchicus), er foreslått som tiltak for mer bærekraftig utnyttelse av marine ressurser. Raudåte inneholder viktige næringsstoffer som lipider, proteiner og kitin. Bedriften Calanus AS høster og prosesserer raudåte og utvikler raffineringstrinn for en skallfraksjon. Hensikten med oppgaven var å karakterisere biokjemisk sammensetning, fettsyresammensetning og kitininnhold i skallfraksjoner før og etter sitronsyrevask. Standardprotokollene som ble benyttet var: væske-tørrstoffratio (V/TS) 12 ml/g, 0,12 M syrekonsentrasjon, behandlingstid på 2 timer og varmebehandling ved 80 °C i vannbad. Effektene av å variere parameterne: V/TS (6, 9 og 12 ml/g), syrekonsentrasjon (0,0 M, 0,06 M eller 0,18 M) og behandlingstid (1 t) ble undersøkt. Overordnet trend var at sitronsyrevask resulterte i lavere innhold av aske og høyere innhold av fett. Videre økte relativt proteininnhold stort sett og mengden TAA og EAA ble oppkonsentrert. Fettsyresammensetningen ble lite påvirket av sitronsyrevask, men kitininnholdet ble påvirket i varierende grad. Det kan se ut som at syrevask hadde større effekt i seg selv og at endring av de ulike vaskeparameterne hadde mindre effekt. Det er derfor vanskelig å konkludere med best behandling og næringsinnholdet ved alle betingelsene vil kunne gi et godt produkt.
format Master Thesis
genre Calanus finmarchicus
Raudåte
genre_facet Calanus finmarchicus
Raudåte
id ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/17723
institution Open Polar
language Norwegian (Bokmål)
op_collection_id ftunivtroemsoe
op_relation https://hdl.handle.net/10037/17723
op_rights Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
openAccess
Copyright 2019 The Author(s)
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
publishDate 2019
publisher UiT The Arctic University of Norway
record_format openpolar
spelling ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/17723 2025-04-13T14:17:01+00:00 Biokjemiske egenskaper og kitininnhold i skallfraksjoner fra bioraffinering av raudåte (Calanus finmarchicus) Alvheim, Britt-Nora 2019-05-15 https://hdl.handle.net/10037/17723 nob nob UiT The Arctic University of Norway UiT Norges arktiske universitet https://hdl.handle.net/10037/17723 Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) openAccess Copyright 2019 The Author(s) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 Sjømatvitenskap VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920 VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920 FSK-3960 Master thesis Mastergradsoppgave 2019 ftunivtroemsoe 2025-03-14T05:17:56Z Høsting fra lavere trofiske nivå etter underutnyttede arter, som raudåte (Calanus finmarchicus), er foreslått som tiltak for mer bærekraftig utnyttelse av marine ressurser. Raudåte inneholder viktige næringsstoffer som lipider, proteiner og kitin. Bedriften Calanus AS høster og prosesserer raudåte og utvikler raffineringstrinn for en skallfraksjon. Hensikten med oppgaven var å karakterisere biokjemisk sammensetning, fettsyresammensetning og kitininnhold i skallfraksjoner før og etter sitronsyrevask. Standardprotokollene som ble benyttet var: væske-tørrstoffratio (V/TS) 12 ml/g, 0,12 M syrekonsentrasjon, behandlingstid på 2 timer og varmebehandling ved 80 °C i vannbad. Effektene av å variere parameterne: V/TS (6, 9 og 12 ml/g), syrekonsentrasjon (0,0 M, 0,06 M eller 0,18 M) og behandlingstid (1 t) ble undersøkt. Overordnet trend var at sitronsyrevask resulterte i lavere innhold av aske og høyere innhold av fett. Videre økte relativt proteininnhold stort sett og mengden TAA og EAA ble oppkonsentrert. Fettsyresammensetningen ble lite påvirket av sitronsyrevask, men kitininnholdet ble påvirket i varierende grad. Det kan se ut som at syrevask hadde større effekt i seg selv og at endring av de ulike vaskeparameterne hadde mindre effekt. Det er derfor vanskelig å konkludere med best behandling og næringsinnholdet ved alle betingelsene vil kunne gi et godt produkt. Master Thesis Calanus finmarchicus Raudåte University of Tromsø: Munin Open Research Archive
spellingShingle Sjømatvitenskap
VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920
VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920
FSK-3960
Alvheim, Britt-Nora
Biokjemiske egenskaper og kitininnhold i skallfraksjoner fra bioraffinering av raudåte (Calanus finmarchicus)
title Biokjemiske egenskaper og kitininnhold i skallfraksjoner fra bioraffinering av raudåte (Calanus finmarchicus)
title_full Biokjemiske egenskaper og kitininnhold i skallfraksjoner fra bioraffinering av raudåte (Calanus finmarchicus)
title_fullStr Biokjemiske egenskaper og kitininnhold i skallfraksjoner fra bioraffinering av raudåte (Calanus finmarchicus)
title_full_unstemmed Biokjemiske egenskaper og kitininnhold i skallfraksjoner fra bioraffinering av raudåte (Calanus finmarchicus)
title_short Biokjemiske egenskaper og kitininnhold i skallfraksjoner fra bioraffinering av raudåte (Calanus finmarchicus)
title_sort biokjemiske egenskaper og kitininnhold i skallfraksjoner fra bioraffinering av raudåte (calanus finmarchicus)
topic Sjømatvitenskap
VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920
VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920
FSK-3960
topic_facet Sjømatvitenskap
VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920
VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920
FSK-3960
url https://hdl.handle.net/10037/17723