Europeisk importkeramikk i nordnorsk kontekst : keramikkens bruk og betydning innenfor det nordnorske samfunnet i perioden 1400-1800 e. kr. - Karoliussen, Yassin Nyang (Universitetet i Tromsø, 2008)
I overgangen fra middelalder til tidlig moderne tid viser det seg at importkeramikk blir mer og mer vanlig på nordnorske gårder. Dette skiller seg fra høymiddelalderen da keramikk hovedsakelig ble brukt på Trondenes prestegård og handelsstedet Vågan. Importkeramikken kom fra byene og er følgelig urbane kulturelementer som ble satt inn i en nordnorsk kontekst. Et viktig tema for oppgaven er hvorfor keramikken ble tatt opp i nordnorsk kultur, og hva bruken av den kan fortelle om det nordnorske samfunnet. Oppgaven tar utgangspunkt i keramikkmaterialet fra gårdshaugene på Tjøtta, Vågan, Trondenes og Mjelvik kirkevær som ka knyttes til perioden 1400-1800 e. kr. Den utbredte bruken av slik keramikk skjer samtidig med at kontaktflaten mellom innbyggerne i landsdelen og representanter fra urbane miljøer, og overklassekultur, ble større i løpet av perioden. Keramikken det er snakk om hadde tilknytning til tilberedning, servering og inntak av mat og drikke. Innføringen av denne keramikken i det nordnorske samfunnet kan derfor også ha ført til endret bordskikk blant den nordnorske befolkningen.