Dypvannsrunddorg – Potensial for effektivt nytt redskap for den norske kystflåten - Nordheim, Torgeir (UiT The Arctic University of Norway, 2015)
I denne oppgaven vil jeg presentere utviklingsprosessen av og mulighetene for et nytt redskap for kyst- og fjordflåten, dypvannsrunddorg. Dypvannsrunddorgen som redskap er basert på den tradisjonelle runddorgen. Forskjellen er at med en dypvannsrunddorg kan en styre dybden fritt og dermed ha bedre tilgang til fisk som står dypt. Systemet muliggjør også at en kan benytte større bruk sammenlignet med den tradisjonelle runddorgen. Dette er mulig da en benytter en undervannsrigg som fører lina og bruket ned i vannsøylen. Redskapet som blir presentert i denne oppgaven har sitt utgangspunkt i en prototype av en undervannsrigg som ble utviklet av Sunvald Brinchmann i Finnmark på 90-tallet. Under utviklingsprosessen ble det foretatt tre toktforsøk samt et studie av redskapets hydrodynamiske egenskaper i en strømningstank. Under prosessen ble det laget to nye prototyper med endringer basert på erfaring og resultater fra forsøkene. Hovedfokus i utviklingen var først og fremst å høste så mye kunnskap som mulig om redskapet for å kunne optimalisere det som et konkurransedyktig alternativ til kystflåten. Toktforsøkene ble gjennomført ved hjelp av to ulike fartøy, F/F «Hyas» av UIT og linebåten «Ørntind» i tidsrommet april 2013 til april 2014. Studie i strømningstank ble utført juli 2014.