Fosfatanalyse som innfallsvinkel til forsking på tidlig jordbruk i Nord-Norge : et case study fra eldre til yngre jernalder på Skålbunes, Bodø kommune, Nordland - Arntzen, Johan Eilertsen (Universitetet i Tromsø, 2008)
Formålet med denne avhandlingen har vært todelt. For det første har det vært min hensikt å drøfte hvordan fosfatanalysen som metode har vært anvendt i norsk arkeologi. Dette har blitt problematisert gjennom å se på fosfatanalysens generelle forutsetninger som metode. Ved å presentere et utvalg norske applikasjoner av fosfatanalysen, spesielt innenfor forvaltningsarkeologien, har jeg fremhevet og kritisert en tendens til at metoden verken blir diskutert i stor nok grad, eller utnyttet på best mulig vis. Den andre problemstillingen jeg har forsøkt å belyse, har dreid seg rundt fosfatanalysens potensielle nytte innenfor forskning på tidlig jordbruk i Nord-Norge. Det argumenteres for at et større fokus på ulike typer jordbruk, fremfor et fokus på tidfesting av jordbruksoppkomsten, vil kunne være interessant. Tilnærmingen til dette har vært en eksperimentell fosfatanalyse ved Skålbunes i Nordland, der man ut ifra konvensjonelle arkeologiske kilder ikke har kunnet tilnærme seg jordbruksspørsmål i nevneverdig grad. Jordforholdene ved lokaliteten begrenset en enhetlig tolkning av fosfatanalysen, men et jordlag tolket som dyrkningsspor viste interessante variasjoner. Det presenteres en hypotese om at jordbruket på lokaliteten i eldre jernalder, har hatt en svedjebruklignende karakter.