Oppdragsbasert ledelse møter risikovurderinger i Hæren. Hvordan påvirker oppdragsbasert ledelse Hærens risikovurderinger? - Helgesen, Jacob Vermelid; Stamsø, Magnus Dreyer (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
Oppgaven ser nærmere på sammenhengen mellom oppdragsbasert ledelse og risikovurderinger. Det teoretiske bakteppet er oppdragsbasertledelse, sikkerhet og risikovurdering. Kvalitativ metode er benyttet for å studere temaet. I det innledende arbeidet er deltagende observasjon brukt. Dette dannet videre grunnlaget for gjennomføring av intervjuer mot slutten av prosjektet, i henholdsvis Hans Majestet Kongens Garde og Garnisonen i Sør-Varanger. Oppgaven har hovedsakelig tre konklusjoner fra drøftingen av teori og våre funn: 1. Det har tilsynelatende vært en utvikling i bruken og forståelsen av oppdragsbasert ledelse blant ledere på ulike nivåer i perioden vi har gjennomført våre undersøkelser. Lederne blir mer bevisst hvordan de skal benytte oppdragsbasert ledelse. 2. Risikovurderingene foretas på ulike nivåer og nærme det utøvende nivået, spesielt gjelder dette uformelle risikovurderinger. 3. Oppdragsbasert ledelse er tilsynelatende lettere for ledere i Hæren å praktisere under øvelser og operasjoner enn ved risikovurderinger, men her er det nyanser der enkelte gjennom tillit delegerer risikovurderingen til det utøvende nivået.