Kunnskap om eldres munnhelse blant helsepersonell på sykehjem og i hjemmetjenesten - Ludvigsen, Andrea Flinstad; Olsen, Ida Dahl (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
I denne masteroppgaven har vi undersøkt hvilke kunnskaper de ansatte på sykehjem og i hjemmetjenesten har om munnhelse, og om subjektiv og objektiv kunnskap om munnhelse og munnstell samsvarer. Vi har også kartlagt hvor mye undervisning de har fått via utdannelse og jobb. Studien ble utført ved hjelp av spørreskjemaer som fysisk ble delt ut i de tre fylkene: Oslo, Nordland og Troms. Totalt ble det samlet inn 359 av 597 spørreskjemaer som ga en svarprosent på 52%. Resultatene viser at kun 32% følte at de hadde tilstrekkelig kunnskaper om tilstander i munnhulen til tross for at 61% synes de hadde nok kunnskap til å utføre et godt munnstell på pleietrengende eldre. Det er likevel positivt at godt over halvparten kjente til konsekvenser av munntørrhet og sammenheng mellom medikamentbruk og munnhelse. Subjektiv og objektiv kunnskap om munnhelse og munnstell samsvarte i varierende grad. Dessverre viste det seg at 19 % av dem som mente de hadde god nok kunnskap om munnhelse, var ukjent med at høyt legemiddelforbruk kan ha en negativ effekt på munnhelsen, samt at 25% unnlot å svare på spørsmålet. Det er også skuffende at 63% av de ansatte på sykehjem sjelden eller aldri hadde fått undervisning om munnhelse via jobben. I hjemmesykepleien synes undervisning å være nærmest fraværende. Når det gjelder undervisning under utdanning, var andelen vesentlig større. Det er likevel tankevekkende at mellom 40% og 50% ikke har fått undervisning. De med høyest utdanning og lengst jobberfaring synes å ha mest kunnskap om munnhelse. Konklusjon: Flere føler de kan for lite om munnhelse og ønsker gjerne å lære mer om temaet. De fleste sier de får veldig lite opplæring og etterutdanning i munnhelsefaget. Ansatte i hjemmetjenesten får betraktelig mindre undervisning i jobbsammenheng enn de på sykehjem. Denne studien viser at det er et stort behov for bedre rammer, rutiner og midler til å prioritere opplæring i munnhelse for ansatte i pleie og omsorgstjenesten. Våre funn kan være nyttige for ledere og ansatte ved sykehjem og i ...