GDPR – til glede eller besvær? En kvalitativ case studie av hvordan ledere og ansatte i en lokalbank i Nord-Norge håndterer GDPR - Halvari, Nadine Nervik (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
Våren 2018 gjorde en ny personvernlov, General Data Protection Regulation sitt inntog og ble gjeldende for alle organisasjoner i EU. Loven skal bidra til at kundenes personopplysninger ivaretas på best mulig måte gjennom sikker og trygg innsamling, behandling, lagring og sending. Loven medfører derfor at organisasjoner er nødt til å endre rutiner og arbeidsmetoder. En organisasjonsendring slik som denne påvirker derfor alle ansatte på ulike måter. Spesielt ansatte i mindre banker opplever at loven medfører større arbeidsmengde og stress. Denne studien undersøker hvilke vurderinger, følelser og ressurser som danner grunnlag for hvordan GDPR håndteres og reageres på. Det er gjort semi-strukturerte individuelle intervju av fire ledere og fire ansatte som er strategisk valgt ut for å kunne svare på følgende problemstilling: Hvordan håndterer ledere og ansatte i en lokalbank i Nord-Norge den nye personvernloven, GDPR?. Funnene viser at ledere og ansatte vurderer GDPR som noe bra den dag i dag, selv om det er noen av disse som vurderer loven som også noe dårlig ut i fra om det inntas den ansattes, lederens, bankens eller kundenes sitt ståsted. De fleste hadde en negativ vurdering med negative følelser om endringen i starten, men den dag i dag har de utelukkende en positiv vurdering med positive følelser. Alle utviser en problem-fokuserende håndtering med en positiv/aktiv reaksjon den dag i dag, selv om kun de ansatte utviste i starten en positiv/passiv reaksjon. Hverken ressursene mengde informasjon og hvordan denne mottas, ansiennitet eller høy eller lav utdannelse påvirker hvilken håndteringsstrategi som benyttes.