Når tillit forvitrer. En studie om oppløsning av interkommunalt samarbeid - Haugland, Morten Israelsson; Fjellaksel, Suzan Angelica (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
I forbindelse med kommunereformen har flere kommuner valgt å så seg sammen. En konsekvens av reformen er at tilsynelatende velfungerende interkommunale samarbeid mellom parter i og utenfor sammenslåingsprosesser blir oppløst. Dette er tilfellet for de aller fleste samarbeidene mellom Evenes og Tjeldsund kommune, som ble oppløst i etterkant av sammenslåingsvedtak mellom kommunene Skånland og Tjeldsund. Vi undersøker hvordan deler av denne prosessen forløper og studerer hvorfor og hvordan oppløsingen av interkommunalt samarbeid oppstår. I denne studien har vi følgende problemstilling: «Hvordan og hvorfor bryter interkommunalt samarbeid sammen på enkelte oppgave- og tjenesteområder mens andre består?» Studien ser på oppløsningsprosessen ved bruk av tillit, mistillit og institusjonell teori. Studien er inspirert av et hermeneutisk ståsted og har en deduktiv tilnærming til problemstillingen. Studien viser at tillit har vært vesentlig for de interkommunale samarbeidene mellom Evenes og Tjeldsund. Samarbeidsavtalen mellom kommunene er løst formulert og utsetter samarbeidspartneren for risiko. Dette har vært mulig fordi partene har hatt tillit til at samarbeidspartneren har handlet i deres beste interesse. Tillit har blitt bygget og forsterket gjennom produksjon og reproduksjon av institusjoner og har skapt en felles identitet for aktørene i samarbeidet. Faren for oppløsningen av samarbeidet ledet til en oppløsing av samarbeidets institusjoner, noe som rokket ved grunnlaget for tillit. Forhandlingene om nye samarbeidsavtaler strandet som følge av redusert tillit og økt mistillit mellom partene, hvor Evenes valgte å avslutte forhandlingene ettersom det ikke lenger forelå tillit til at den nye motparten ville handle i deres beste interesse på enkelte oppgave- og tjenesteområder. Slik sett har tillit vært nøkkelen for å få de interkommunale samarbeidene til å fungere i samarbeidsperioden og en prosess som ledet til mistillit var utslagsgivende for at samarbeidene kollapset på enkelte oppgave- og tjenesteområder.