Diabetes type 2 og livsstilsintervensjoner - Skogmo, Karoline; Rydheim Thomassen, Elin (Universitetet i Tromsø, 2008)
Studiens formål var å undersøke effekten av pasientutdanning på livsstilsintervensjoner hos diabetes type 2 pasienter, hvordan de evaluerte sin fastlege, samt vurdere livskvaliteten hos disse pasientene. Deltakerne ble rekruttert fra Diabetesskolen, et undervisningstilbud i regi av Universitetssykehuset i Nord-Norge. Det ble gjort en deskriptiv, retrospektiv studie av denne pasientgruppen. Data ble innhentet ved bruk av spørreskjema. Pasientene føler at de etter Diabetesskolen har lettere for å regulere blodsukkerverdiene sine i forhold til før kurset. Majoriteten rapporterer også om et sunnere kosthold enn før. Det vanskeligste for pasientene er å øke fysisk aktivitet og gå ned i vekt. Størsteparten av deltakerne syntes de har hatt utbytte av Diabetesskolen, men halvparten mener at de enda vet for lite om egen sykdom. De fleste pasientene er fornøyde med behandlingen hos sin fastlege, mens oppfølging, informasjon og veiledning, er områder der fastlegen har forbedringspotensiale. Undersøkelse av livskvalitet viser at denne er noe lavere hos pasientene i studien enn i normalbefolkningen, de scores lavere på fysiske parametre, men er på linje med normative data på mentale parametre. Livsstilsintervensjon er et krevende område for både pasient og helsevesen. Studier antyder at langvarig oppfølging må til for å oppnå varig vekttap og endret livsstil.