Erytrocyttransfusjoner ved Hematologisk seksjon, Universitetssykehuset Nord-Norge - Haugen, Lillan; Olsen, Robin (Universitetet i Tromsø, 2008)
Bakgrunn: Hematologisk seksjon Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) utreder og behandler pasienter med blodsykdommer. Anemi kan oppstå både som følge av sykdommen, behandlingen eller begge. Erytrocyttransfusjoner brukes ved behandling av anemi. Dette er en ressurskrevende behandling og komplikasjoner kan oppstå. Behandling med epoetin har blitt satt fram som alternativ til erytrocyttransfusjoner. Vi ønsket å se på praksis ved erytrocyttransfusjoner ved Hematologisk seksjon, UNN, spesielt med tanke på endring i hemoglobinkonsentrasjon, dokumentasjon, komplikasjoner og kostnader. Vi studerte også indikasjon for behandling med epoetin. Materiale og metode: I denne studien har vi gjennomgått elektronisk journal for 73 pasienter som var innlagt ved Hematologisk seksjon, UNN, i perioden 01.05.06-30.04.07. Pasientene ble stratifisert i grupper etter diagnoser. Vi registrerte primært data knyttet til erytrocyttransfusjoner. I tillegg utførte vi søk i relevant litteratur. Resultater: Gjennomsnittlig antall innleggelser var 2,1, og gjennomsnittlig antall transfusjoner var 4,8. Pasientene med akutt myelogen leukemi (AML) var i gjennomsnitt innlagt 3,7 ganger og fikk 13,1 transfusjoner i studieperioden. 86,7 % av transfusjonene var dokumentert av sykepleiere, mens leger dokumenterte 60,9%. Det ble ikke registrert alvorlige komplikasjoner i forbindelse med erytrocyttransfusjoner. Fortolkning: Pasientene med AML var hyppigst innlagt og fikk flest transfusjoner. Erytrocyttransfusjoner ble oftest dokumentert av sykepleiere. Få av pasientene var egnet for epoetinbehandling.