Barn i Vietnam : har miljøgifter betydning for utviklingen i første leveår? - Bjørndal, Sigrid; Strand, Ingvild (Universitetet i Tromsø, 2008)
Den mest sårbare tiden i et menneskes liv er fosterstadiets første trimester. For å sikre oss mot helsefarlig påvirkning er det derfor viktig å kartlegge nivåer av miljøgifter i blodet hos gravide kvinner, og å undersøke om høye nivåer av disse giftene kan settes i sammenheng med deres barns utvikling og helse. Flere internasjonale prosjekter arbeider nå med persisterende, toksiske substanser (PTS), hos mennesker i forskjellige geografiske regioner. Det viktigste prosjektet er Arctic Monitoring and Assessment Programme (AMAP), startet i 1991. Innen nettverket er det etablert sammenlignbare prosjekter i blant annet Vietnam. Dette ble til gjennom et samarbeid mellom NILU (Norsk Institutt for Luftforskning) ved Polarsenteret i Tromsø, Pasteurinstituttet i Nha Trang, Vietnam, og Institutt for Samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø. Prosjektet inkluderte en tverrsnittsstudie av 240 fødende kvinner fra to ulike regioner i et område av det sentrale Vietnam. Vi har undersøkt om det er forskjeller i utvikling mellom de to studiegruppene med tanke på barnas høyde og vekt ved 12 måneders alder. Vi undersøkte også om eventuelle forskjeller kunne knyttes til registrerte miljøgiftnivåer hos mødrene. Vi fant ingen signifikant forskjell i vekt og høyde mellom de to studiegruppene. Bare for PCB153, p,p’-DDE og p,p’-DDT lå nivået i et tilstrekkelig antall prøver over deteksjonsgrensen. Det var signifikant høyere nivå av PCB153 i Nha Trang enn i Dien Khanh, men vi kunne ikke påvise noen effekter av dette på barnas høyde eller vekt. 4