Kjønn og skjønn i kunstfagene - et balanseprosjekt - Blix, Hilde Synnøve; Mittner, Lilli (UiT Norges arktiske universitet, Musikkonsevatoriet i Tromsø, 2019)
Rapport utgitt av UiT Norges arktiske universitet, Musikkonservatoriet i Tromsø. Formålet med denne publikasjonen er å formidle erfaringene fra forskningsog tiltaksprosjektet «Kjønn og skjønn i kunstfagene» gjennomført ved Det kunstfaglige fakultet, UiT – Norges arktiske universitet i perioden 2015–2018. Prosjektet var en del av BALANSE-programmet til Norges forskningsråd, og hadde som målsetting å bedre balansen på toppnivå i kunstfaglig utdanning, med vekt på musikkutdanningene i Norge. Tekstene i boka er en blanding av fortellinger fra deltakere i prosjektet, rapporter fra forskningsarbeidene knyttet til prosjektet, statistisk materiale om kjønnsbalanse, erfaringer med likestillingsarbeid og tips til tiltak som kan være nyttige for både kunstfeltet og andre fagfelt i akademia. Noen problemstillinger og forslag til endringsstrategier er nokså kunstspesifikke, mens andre er overførbare til andre fag ved norske utdanningsinstitusjoner. Publikasjonen har også som mål å oppsummere og informere, bevisstgjøre og inspirere til videre arbeid med innovative måter å jobbe med strategier for å bedre kjønnsbalansen i toppstillinger i akademia. Tekstene kan leses som enkelttekster eller som en helhetlig fortelling om et Balanse-prosjekt. I tillegg kan boka brukes som en ressurs i balansearbeid. Vi inviterer med dette til å bidra til at «Kjønn og skjønn i kunstfagene» får fortsatt fokus slik at man i fellesskap kan sikre varig virkning av tiltakene i prosjektet. Vi vil rette en stor takk til alle støttespillere og involverte i prosjektet