Begrensninger i allmennhetens ferdselsrett - Ellefsen, Pål Anders (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
Allemannsretten gir alle i Norge rett til å ferdes fritt i naturen. Dette er en rett som har oppstått fra gammel sedvane, og er i dag lovfestet i friluftsloven. Ferdselen i naturen er opphav til en del konflikter mellom de som eier grunnen og de som utøver ferdsel på grunnen i medhold av friluftsloven. Oppgaven ser på en del av de problemstillingene rundt ferdsel og begrensning av denne. Oppgaven tar for seg ferdsel etter allemannsretten og noen av begrensningene som ligger i ferdselen. Oppgaven tar primært for seg begrensningene som finnes i friluftsloven og hvordan de kan anvendes på forskjellige konflikttilfeller, og hvem som har kompetanse til å begrense ferdsel. De aktuelle tilfellene er konflikter mellom de som utøver ferdselsrett både i utmark og tilrettelagte områder. I tillegg omhandler oppgaven konflikter mellom de som utøver ferdselsretten og grunneier/bruker. Oppgaven tar for seg konflikter i utmark og innmark på land. Både områder som er tilrettelagt for friluftsliv slik som skiløyper, alpinanlegg og Nordkapp, samt områder som ikke er tilrettelagt blir behandlet.