Utvidet oppfølging i egen regi. Erfaringsoverføring mellom NAV-kontor. - Karlsen, Trude Hurlen Pedersen (UiT The Arctic University of Norway, 2019)
«Utvidet oppfølging i egen regi» er et prosjekt som er satt i gang gjennom Arbeids- og velferdsdirektoratet i 2017. Teamene i «Utvidet oppfølging i egen regi» skal jobbe som jobbspesialister og hjelpe arbeidssøkere med nedsatt arbeidsevne tilbake til arbeidslivet. Dette skal gjøres etter metoden Supported Employment. En jobbspesialist skal ha 12- 20 deltakere. Denne størrelsen på porteføljen vil gi muligheter for tett oppfølging. Jeg vil sammenligne sosialt arbeid med arbeidet jobbspesialister gjør og slik gi et bilde hvordan denne metoden fungerer. I Troms var det NAV Tromsø og NAV Harstad som fikk midler til å starte opp med slike team. Min oppgave handler om hvordan erfaringene fra disse NAV-kontorene overføres til andre NAV-kontor i fylket. Da jeg er ansatt ved NAV Tromsø, vil jeg også se litt nærmere på de fordelene og ulempene det er å forske på egen organisasjon. Jeg vil også se på hvilke målsetninger sentrale myndigheter hadde i forhold til å spre kunnskapen om «Utvidet oppfølging i egen regi». Dette vil jeg se på gjennom en dokumentanalyse av de viktigste dokumentene i oppstarten av dette prosjektet. For å få en dypere forståelse for hva målsetningene har vært og hvordan disse har blitt gjennomført, har jeg også hatt en intervjurunde med 11 personer med ulike roller i NAV-systemet. Gjennom disse intervjuene har jeg også kartlagt hva det er som har fremmet og hva som har hemmet en slik spredning av kunnskap om «Utvidet oppfølging i egen regi». I analysen av mine data har jeg tatt utgangspunkt i struktureringsteori som er laget av Anthony Giddens. Teorien handler om at samfunnet og individene i samfunnet påvirker hverandre gjensidig.