Produksjon og ressursstyring i sykehus. En DEA- og totrinnsanalyse av effektene på ressursbruken ved å innføre trombektomi på UNN - Vestgaard, Ingelin Synnøve (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
Denne oppgaven analyserer hvorvidt ressursbruken i sykehus påvirkes av endringer i den medisinske produksjonen. Case for oppgaven er innføringen av behandlingsmetoden trombektomi i akutt hjerneslagsbehandling ved Universitetssykehuset Nord-Norge HF. Oppgaven tester vha. DEA og totrinnsanalyse om innføringen av trombektomi har endret bruken av terapeutressurser og liggedøgn for pasienter med hjerneinfarkt. Faglig forankring er økonomistyringsrammeverket Management Control Systems og herunder hybride systemer. Data for perioden 2015-2018 analyseres, og pasientene deles i to grupper hvor én kun var innlagt slagenheten og én var innlagt slagenheten og deretter rehabiliteringsavdelingen på UNN. DEA-analysen viser at pasientene gjennom årene som analyseres kommer nærmere den effektive fronten, og at flere pasienter som får trombektomi ligger på eller nær fronten. Totrinnsanalysen viser at trombektomi medfører frigjorte ressurser blant slagpasienter, og at i 2017 og 2018 var ressurser i rehabiliteringen av slagpasienter frigjort. Oppgavens bidrag er at endringer i den medisinske produksjonen kan medføre frigjorte ressurser i sykehus, og at dette kan forklares med at produksjon og ressursstyring i sykehus er et hybrid system.