Kan klyngeprosjekt være innovasjonsfremmende? En casestudie av klyngeprosjektet Arktisk vedlikehold - Johannessen, Cathrine Berg (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
Sammendrag Denne masteroppgaven omhandler innovasjon i klyngeprosjekt i distriktene. Formålet med denne oppgaven var å forstå hvilke faktorer som fremmer innovasjon i slike klyngeprosjekt. I mitt teoretiske rammeverk har jeg benyttet Joseph Schumpeters innovasjonsteori, samt innovasjonsteori av Larry Keeley (m, flr.) og av Francis & Bessant. Som hovedteori i har jeg valgt Michael Porters klyngeteori. Som case har jeg valgt Arktisk Vedlikehold i Hammerfestregionen. For å svare på hvilke faktorer som fremmer innovasjon i dette klyngeprosjektet har jeg studert både de naturlige klyngemekanismene, inkubasjonsbedriftens rolle og særtrekk ved det geografiske området Hammerfestregionen. Jeg har valgt kvalitativ forskningsmetode for å belyse oppgavens tema og problemstilling. For innsamling av data har jeg valgt å benytte semi-strukturerte dybdeintervju. Mitt utvalg består av syv bedrifter fra Arktisk Vedlikehold. Funnene viser at kommunikasjon er av avgjørende betydning for at innovasjon oppstå i dette klyngeprosjektet. Mye av den innovative aktiviteten som skjer i klyngeprosjektet oppstår i samarbeidskonstellasjoner mellom medlemsbedriftene. Funnene viser at tette relasjoner er en styrke ved dette klyngeprosjektet. Videre viser funnene at ekstern konkurranse skaper et press om å inngå i slike samarbeidskonstellasjoner, mens intern konkurranse tenderer mot å hindre tette samarbeid. Klyngefasilitatoren har en viktig oppgave i det å styrke interne og eksterne koblinger. Avslutningsvis vil jeg tilføye at det i dette klyngeprosjektet finnes en sterk lokal agenda som skaper en motivasjon for å lykkes med å utvikle bedrifter nettopp i Hammerfestregionen. Nøkkelord: Klyngeprosjekt, innovasjon, regional næringsutvikling, inkubasjon, samhandling