Synthesis of XTH inhibitors - Pettersen, Martin (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
XTH er en gruppe enzymer som ble oppdaget tidlig på 90 tallet og muligens er involvert i Cuscuta infeksjonen av tomater. En nylig studie gjort ved arktisk og marin biologi UIT viser at Brilliant Blue R250 fungerer som en god inhibitor mot disse enzymene. I dette prosjektet ble det fokusert på å syntetisere strukturelt like molekyler for å potensielt øke vannløseligheten og inhibitoraktiviteten. Til å begynne med var målet å syntetisere molekyler der sulfonatgruppene er beholdt. Deretter ble det fokusert på stoffer der sulfonatgruppen er fjernet og byttet ut med andre funksjonelle grupper som nitro eller fosfonat. Basert på resultatene fra biologisk testing var målet å finne ut hvilke deler av molekylet som er nødvendig for å binde til enzymet og se hvilken effekt dette vil ha på XTH aktivitet og vannløselighet. Mesteparten av det planlagte arbeidet for å syntetisere strukturelt like Brilliant Blue R250 derivativer har blitt gjennomført og er blitt syntetisert, utenom de fosfor derivatene. alle de fremstilte molekylene har alle blitt testet for effekt på XTH aktivitet, utenom noen nitro derivater.