Reformasjonen i nordnorske by- og bygdebøker. En historiografisk analyse. - Lid-Gamst, Runa (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
Denne masteroppgaven tar for seg hvordan reformasjonen har blitt framstilt i nordnorsk lokalhistorie. Ved å se nærmere på samtlige by- og bygdebøker i Troms og Nordland i perioden 1900-2019 har jeg belyst hvordan reformasjonen vektlegges, tematiseres og behandles i en totalhistorisk framstilling. Ved å nærlese hver enkelt bok, systematisere funnene mine i kategorier og sammenstilt datamaterialet mitt kvantitativt, har jeg kunne undersøkt hvordan mitt utvalg har forholdt seg til den lokalhistoriske tradisjonen, og hvorvidt tendenser innen reformasjonshistorieskrivingen har utspilt seg på et lokalt nivå. Datagrunnlaget mitt har samtidig gitt meg mulighet til å se nærmere på funnene kvalitativt. By- og bygdebøkene i Troms og Nordland utgjør et variert kildematerialet som gjør det vanskelig å generalisere og trekke noen konklusjoner ut ifra funnene mine. Selv om det også innenfor den lokalhistoriske produksjonen for mitt område har vært en markant profesjonalisering de siste førti årene, har ikke dette hatt mye å si for hvordan reformasjonen har blitt framstilt. Det har vært vanskelig å se en klar behandling av reformasjonen gjennom perioden. Et gjennomgående trekk er at forfatterne skylder på et magert kildemateriale for å kunne belyse reformasjonen på en tilstrekkelig måte. I de fleste tilfellene hvor reformasjonen blir omtalt, skjer det ved at forfatteren benytter seg av den som en periodisk markør og refererer til at noe skjer «før/etter reformasjonen». Selv om enkelte forfattere forsøker å belyse de religiøse og konfesjonelle aspektene ved reformasjonen, er det gjennomgående en politisk-økonomiske vektlegging av reformasjonen for by- og bygdebøkene i Troms og Nordland.