Hvordan oppleves motivasjon og engasjement hos ansatte i Sparebank 1 Nord-Norge i dag, og hva kan gjøres for å tilrettelegge for motiverte ansatte som fremmer bankens målrealisering. - Solvang, Frank-Halvar (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
Formålet med denne oppgaven har vært å forsøke å redegjøre for hvilke faktorer ved jobb og ledelse som tilrettelegger for motivasjon i organisasjonen Sparebank 1 Nord-Norge. Bank- og finansnæringen går i likhet med mange andre områder av samfunnet gjennom en omfattende teknologisk utvikling, og da er det viktig at de menneskelige ressursene er motiverte for å klare å takle slike omfattende endringer, og for å kunne levere i et klima preget av stadig økende konkurranse. Undersøkelsen har vært gjennomført med en kvalitativ metode, dybdeintervju av seks rådgivere fordelt på ulike kontorer og avdelinger. Fokuset har vært på hvordan rådgiverne oppfatter at faktorer ved jobb og ledelse bidrar til å fremme eller eventuelt henne motivasjonen i hverdagen. Jeg har også valgt å ta med hvorvidt ansatte, i lys av selvlederteori er bevisst hvordan de ved eget bidrag kan øke egenmotivasjon og påvirke motivasjon i sine omgivelser. Inntrykket er at de ansatte som ble intervjuet opplever indre motivasjon knyttet til sine arbeidsoppgaver mot kunder og kundebehandling, at de i stor grad identifiserer seg med bankens visjon og samfunnsengasjement og at de opplever at tilrettelegging av kompetanse og kompetanseutvikling bidrar positiv til motivasjon. I tillegg virker sosial og faglig støtte fra leder og at leder går foran med et godt eksempel, som rollemodell, inspirerende. Tilstedeværelse av positive faktorer ved jobben, kalt jobbressurser bidrar til å redusere potensielle negative konsekvenser av faktorer ved jobben som har en fysiologisk eller psykologisk kostnad for den ansatte.