Et hjem er en hule - et festepunkt i tilværelsen på et gitt sted - Kittelsaa, Anna; Lysvik, Leif; Jakobsen, Joakim; Skjalmar, Linda; Pettersen, Ida Martine; Fedreheim, Gunn Elin; Gjærum, Rikke Gürgens (UiT Norges arktiske universitet, Institutt for vernepleie, 2019)
Rapport fra Arktisk senter for velferds- og funksjonhemmingsforskning, Institutt for vernepleie, UiT. Denne rapporten beskriver et forskningsprosjekt som ble initiert av Rana kommune i samarbeid med Husbanken og gjennomført av syv forskere fra Arktisk senter for velferds- og funksjonshemmings-forskning ved UiT, høsten 2018. Målet med prosjektet var å evaluere en samlokalisert bofellesskapsløsning for unge med funksjonsnedsettelse og personer med utviklingshemming. Prosjektet har vært gjennomført av en bredt faglig sammensatt forskergruppe som en intervjustudie hvor beboere, ansatte, ledere og enkelte pårørende har beskrevet sine tanker om, og vurderinger av boligens kvalitet, trivsel og bomiljø. Vi har erfart å bli møtt med stor velvilje både av beboere, ansatte og ledere samt pårørende. Av den grunn vil vi takke for aktivt engasjement og gode refleksjoner fra alle som har bidratt. Vi vil også takke Rana kommune for oppdraget som har vært utfordrende og interessant. Det er vårt ønske at rapporten blir til nytte for kommunen og at den kan inngå som et element i kommunens eget verdigrunnlag for tjenesteyting, som er likeverd for alle kommunens innbyggere.