Vekst og ernæring hos premature barn. En deskriptiv studie fra Nyfødt intensiv ved Universitetssykehuset i Nord-Norge - Olsen, Ingunn Birkelund (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
Bakgrunn: Adekvat ernæring er viktig for at et barn skal kunne vokse. For premature barn er det ekstra vanskelig å få til dette da de er mer utsatt for sykdom og komplikasjoner enn barn født til termin. Premature barn har i tillegg et høyere energibehov enn mature barn. Materiale og metode: Dette er en retrospektiv studie hvor man har hatt en systematisk gjennomgang av journalene til alle barn med fødselsvekt under 1500 gram som var innskrevet på Nyfødt Intensiv ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Tromsø (UNN) mellom 2012-2017. Informasjon om vekst og ernæring ble innhentet opp til 1-års alder. Resultater: 143 barn var med fødselsvekt under 1500 gram var innlagt i 6-års perioden, hvorav 130 (91,6 %) overlevde til utskrivelse. 92,1 % hadde oppstart av enteral ernæring i løpet av første levedøgn. Full enteral ernæring var tålt ved mediant etter 7 levedøgn. Varighet av parenteral ernæring varte mediant 7 dager. Andel barn med vekt under 10 percentilen var 22,9 % ved fødsel, 29,9 % ved 34 ukers alder og 31,8 % ved utskrivelse. Barna faller i gjennomsnittlig Z-score for vekt fra fødsel og frem til utskrivelse, men tar omtrent igjen veksten innen 1 års alder. Gjennomsnittlig Z-score for hodeomkrets øker helt fra fødsel og frem til 1 års alder. Tidlig oppstart av enteral ernæring fører til at barna oppnår full enteral ernæring raskere. Konklusjon: Selv om barna i vår studie har litt saktere vektoppgang enn ved tidligere studier så har de større økning i hodeomkretsen. Dette kan føre til bedre nevrologisk utfall. Da denne studien ikke har nok data for å se på sammenhengen mellom vekst og nevrologisk utvikling. For å kunne gjennomføre dette bør det gjennomføres større studier som undersøker denne variabelen.