Komorbiditet og quality of life hos bariatriske pasienter. En prospektiv studie fra RSSO ved Nordlandssykehuset Bodø - Hveem, Fredrikke Eidarsdatter (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
Bakgrunn: Overvekt og fedme er et økende helseproblem både nasjonalt og globalt. Dette medfører risiko for somatiske sykdommer, inkludert hjerte- og karsykdom, diabetes mellitus, søvnapné og belastningsplager. Ofte eksisterer det psykososiale problemstillinger, enten som en årsak til eller et resultat av overvekt og fedme. Både somatiske og psykososiale aspekter kan gi redusert livskvalitet hos pasientene. Formål: Masteroppgaven har til hensikt å gi en pekepinn på effekten av bariatrisk kirurgi på komorbide tilstander og livskvalitet. Hovedspørsmålene som stilles er; 1) Fører bariatrisk kirurgi til remisjon av somatiske sykdommer? 2) Blir den totale livskvaliteten forbedret etter bariatrisk kirurgi? og 3) Er det korrelasjon mellom endring i vekt/BMI og livskvalitet? Materiale og metode: Dette er en prospektiv studie der bariatrisk kirurgi er intervensjonen. Datamateriale er pasienter som er aksepterte for bariatrisk kirurgi ved regionalt senter for sykelig overvekt ved Nordlandssykehuset Bodø og som har svart på PROSURG-spørreskjema 3 uker preoperativt og 8 måneder postoperativt. Resultatet fra spørreskjemaene samt relevante målinger og komorbiditet fra journalene ble registrerte i Microsoft Excel og analysert deskriptivt og med statistiske tester i IBM SPSS v.25 for MAC. Resultat: Utvalget besto av 15 (68,2%) kvinner og 7 (31,8%) menn med en gjennomsnittsvekt på henholdsvis 114,5 kg (SD 17,4) og 136,1 kg (SD 12,1) ved utredning. 45,5% ble operert med gastric sleeve og 54,5% med gastric bypass. Gjennomsnittlig observasjonstid var 7,6 måneder, og gjennomsnittsvekten sank totalt med -33,4  10,8 kg (p<0,001) for kvinner og -42,2  12,2 kg (p<0,001) for menn. For alle komorbide tilstander sank andelen med komorbiditet postoperativt, unntatt for refluks der andelen var den samme, men med 4 de novo tilfeller. Bedringen i komorbiditet var ikke signifikant for noen av tilstandene. På spørsmålene om livskvalitet scoret de fleste lavere postoperativt, som indikerer bedre livskvalitet, og den totale scoren ble ...