Komplikasjoner etter innføring av laparoskopisk hysterektomi ved NLSH Bodø - Jensvoll, Cathrine Gabrielsen (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
Hysterektomi er en prosedyre som kan utføres med varierende grad av invasivitet; enten per laparotomi, vaginalt eller laparoskopisk. De siste årene har det blitt større fokus på å anvende mindre invasive metoder ved kirurgi, og laparoskopisk hysterektomi har mer eller mindre erstattet den abdominale hysterektomien. Formålet med denne oppgaven var å undersøke komplikasjonsfrekvensen etter innføring av laparoskopisk hysterektomi ved Nordlandssykehuset (NLSH) Bodø i 2013, for å sikre god pasientbehandling etter endring av operasjonsmetode. En skulle også undersøke hvilke pasientfaktorer som var assosiert med høyere komplikasjonsfrekvens. Det var ingen statistisk signifikant assosiasjon mellom operasjonsmetode og antall peroperative (p = 0.55) eller postoperative (p = 0.74) komplikasjoner. Det var heller ingen signifikante forskjeller i bakgrunnsvariabler for de som fikk komplikasjoner sammenlignet med de som ikke fikk komplikasjoner. Det var signifikant forskjell mellom gruppene når det kom til liggetid postoperativt (p = 0.00) og blødningsmengde under operasjonen (p = 0.00), men ikke når det gjaldt operasjonstid (p = 0.46). Det er ingen signifikant forskjell i antall per- og postoperative komplikasjoner mellom operasjonsmetodene for hysterektomi, men liggetid og blødningsmengde er lavere ved laparoskopisk og vaginal hysterektomi. Minimal-invasive prosedyrer som laparoskopisk eller vaginal hysterektomi anbefales derfor framfor abdominal hysterektomi.