Spesifikke energiforsyningskonsepter i Smart Arctic Building - Li, Lin (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
I oppgaven utredes det spesifikk energiforsyningskonsepter og energikombinasjoner som gir lavest energibruk. Oppgaven ser på to eldre lavboligblokker som ligger i Beisfjordveien 88 og 90, som eies av Ofoten Midt-Troms Boligbyggerlag. Bygget har i dag lite isolasjon, og elektrisk energiforsyning som medfører stort varmetap og høyt energiforbruk på ca. 216 kWh/m2. Rehabiliteringen av blokker omfatter oppgradering av bygningsdeler for redusert energiforbruk. Med dataprogram SIMIEN, simuleres boligblokkene for å oppnå TEK 17 med god isolert og tettere klimaskjerm. Deretter benyttes ulik bruk av fornybare energikilder for å beregne energiforbruket som netto levert energi. For eksempel kombinasjonen væske/vann varmepumpe og elektrisitet, som henholdsvis dekker 90 % og 10 % varmebehov til romoppvarmingssystem, kan synke total spesifikk levert energi til 66,6 kWh/m2 når bygget oppgraderes til TEK 17. Med solceller, fikk kombinasjonen av solfangere og elektrisitet netto spesifikk levert energi til 58,6 kWh/m2. Andre varmekilder for eksempel luft/vann varmepumpe og bioenergi simuleres og beregnes med samme metode. Passivhus har strengere krav til klimaskjerm, og har lavere energibehov i forhold til TEK 17. Energiforsyningen væske/vann varmepumpe, elektrisitet og solenergi krever kun 34,7 kWh/m2 for hel blokkens energiforbruk. Men lønnsomhetsanalysen viser forskjllig resultater. Gjennom beregninger ser man at kombinasjonen væske/vann varmepumpe og elektrisiteter har negativ nåverdi og for lang inntjeningstid som viser ulønnsomhet. Men kombinasjonen solfangere og elektrisitet fikk stor positiv nåverdi og kort inntjeningstid. Det vil si at kombinasjonen solfangere og elektrisitet er en optimal og rimelig løsning for energiforsyning for byggene. Nullenergibygg og plusshus finner optimal energi kombinasjoner som solfangere og elektrisitet på samme metoden. Det vil si at eldre bolig kan renoveres til TEK 17, passivhus, nullenergibygg og til og med plusshus. Oppgaven vil anbefale en energieffektivisering løsning for ...