Too much medicine? A study investigating unwarranted regional variation and use of medical care - Rosenlund, Ingvild Mathiesen (Scandinavian Journal of Urology, 2019)
Den overordna tematikken i avhandlingen er overforbruk og regional skeivbruk av helsetjenester. Fellesnevneren for delstudiene er manglende evidens for dagens praksis eller at dagens praksis ikke følger vitenskapelige anbefalinger. Målet med avhandlingen var å: 1) Undersøke behandlingsmessig konsekvens av elektiv CT for pasienter med selvbegrensede anfall av mistenkt urolithiasis. 2) Kartlegge omfang og regional variasjon av gynekologiske undersøkelser gjort som screening i spesialisthelsetjenesten. 3) Undersøke om bruk av ultralyd og kolposkopi er forskjellig mellom sykehusleger og avtalespesialister. 4) Kartlegge regional variasjon i bruk av poliklinikk og innleggelser for divertikkelsykdom. Studie 1 er en retrospektiv kasusserie med data fra pasientjournaler ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. Vi identifiserte andelen asymptomatiske pasienter som fikk behandling som følge av positivt funn av urolithiasis på CT. Studie 2 og 3 er nasjonale tverrsnittsstudier med data fra Norsk pasientregister og Statistisk sentralbyrå. I studie 2 fant vi raten for gynekologiske screeningundersøkelser i Norge og i Norges 21 helseforetaksområder. Vi undersøkte bruk av kolposkopi og ultralyd i disse undersøkelsene for henholdsvis sykehusleger og avtalespesialister. For studie 3 regnet vi ut ratene for poliklinikk og innleggelse for divertikkelsykdom i Norges 21 helseforetaksområder. Av pasienter med selvbegrensede anfall av mistenkt urolithiasis fikk 1,8 % steinbehandling som følge av positivt funn på CT. Årlig ble det gjort 22 gynekologiske screeningundersøkelser per 1000 kvinner med variasjon over helseforetaksområdene fra 7 til 44. Sykehusleger brukte kolposkopi i 1,6 % og ultralyd i 75 % av undersøkelsene. Avtalespesialistene brukte de samme prosedyrene i 49 % og 96 % av undersøkelsene. Innleggelsesrater for divertikkelsykdom varierte fra 95 til 179 per 100 000 over helseforetaksområdene. Rater for poliklinikk varierte fra 258 til 655 per 100 000. Vi fant liten nytte av rutinemessig henvisning til elektiv CT for pasienter ...