Analyse av forholdet mellom samiske hellige steder og urgraver i Nord-Troms og Finnmark. - Ciućka, Jan Jakub (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
Denne teksten handler om forholdet mellom samiske hellige steder og urgraver i nordlige kystområder i Nord-Troms og Finnmark. Målet til min undersøkelse var å finne ut hvordan graver og offerplasser er plassert i det samme området og hvordan man kan tolke det. Min oppgave er basert på egen befaring fra perioden mellom juli og september 2018 og skriftlige kilder som beskriver bruken av disse to typer kulturminner. Under mitt feltarbeid besøkte jeg både naturlige hellige steder som offerstein og menneskeskapte steder som labyrinter offerringer og urgraver. Disse lokalitetene ble undersøkt med bruk av fenomenologi, kart og landskapsanalyse. I teksten diskuterer jeg tolkningen av at plasseringen av kulturminnene er en demonstrasjon av jaktkulten i det samiske samfunnet. Konklusjoner fra min befaring fører til en ny hypotese som står i opposisjon til den gamle tolkningen. I tolkningsprosessen har jeg blant annet benyttet den teoretiske tilnærmingen affordance.