Kommunikasjonsteknologi i fengsel. En kvalitativ studie av hvordan Skype påvirker fengselsinstitusjonen og innsattes soningsforhold - Kampevoll, Cathrine (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
Denne oppgaven er den del av "Fengselshelseprosjektet" som har innført bruk av Skype i Tromsø fengsel. Hensikten med prosjektet er bedre og mer koordinerte helsetjenester, bedre samhandling rundt den innsattes tilbakeføring til samfunnet og at de innsatte får mer kontakt med sine barn. Formålet med denne studien er å forstå hvordan kommunikasjonsteknologi i fengslet påvirker de innsattes kontakt med familie og helse- og rehabiliteringstjenester. Problemstillingen i denne oppgaven er: Hvordan påvirker Skype innsatte sine soningsforhold og hvordan påvirker Skype fengselsinstitusjonen? Studien bygger på et kvalitativt forskningsdesign med intervju som metode. Informantene i studien består av fem innsatte og to ansatte i Tromsø fengsel. Analysen av datamaterialet viser at bruken av Skype som kommunikasjonsform i helsesammenheng ikke er like utprøvd som kommunikasjon med pårørende. Studien belyser sammenhengen mellom innføring av videokommunikasjon og innsattes opplevelse av tettere oppfølgning fra helsepersonell og rehabiliteringstjenesten. Skype byr på nye utfordringer for fengslet som institusjon, men mine funn viser at fengslet har utviklet nye rutiner for å opprettholde kontrollen. Skype har også bidratt til å endre soningsvilkårene med at de innsatte får mer taletid og dermed har større mulighet til å holde kontakten med sine pårørende. Spesielt fedre som ikke har familien i nærheten kan i større grad involvere seg i barnas liv. Den generelle oppfatningen blant de innsatte i studien er likevel at kvaliteten på kommunikasjon med helsepersonell og barn er forbedret etter innføringen av Skype.