Kan en forene økt boligutvikling med idealet om kompakt byutvikling? Utarbeiding og oppfølging av boligpolitisk handlingsplan 2015-2018 i Tromsø - Berg, Charlotte Larsen (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
Denne masteroppgaven tar for seg tema boligutvikling i Tromsø. Dagens byer blir i stor grad oppfordret til å forholde seg til idealet om en kompakt byutvikling. For å få til en kompakt by, samtidig som boligantallet øker ble det i 2014 utarbeidet en plan som tok for seg den totale boligtilførselen i Tromsø. Både det boligsosiale og den generelle delen av boligmarkedet ble sammensatt i en plan. I Tromsø kommune var dette en tverrsektoriell plan, med flere ulike avdelinger involvert i planarbeidet. Kommunen gjorde også noe som blir beskrevet som uvanlig, ved å involvere private boligaktører med i utarbeidelsen av planen. Denne oppgaven studerer nærmere hvordan det offentlige-private samarbeidet fungerte i praksis. Hvilke utfordringer har blitt møtt med å gjennomføre tiltakene i planen, og har boligpolitisk handlingsplan blitt brukt som et styrende dokument for boligutviklingen i byen? Undersøkelsesmaterialet består av kvalitative intervjuer med sentrale aktører fra planarbeidet, samt dokumentanalyse. Det teoretiske rammeverket for oppgaven omhandler nyliberalismens påvirkning på planlegging og planprosesser, samt instrumentell og kommunikativ planteori. Undersøkelsen viser at det offentlige-private samarbeidet var en stor suksess, hvor prosessen blir beskrevet som effektiv og god. Studien viser at det oppstod utfordringer knyttet gjennomføring av tiltakene i den vedtatte planen, hvor skifte av styresett innad i kommunen ser ut til å være en sentral faktor.