Naturguidens rolle i det bærekraftige reiselivet på Svalbard. - Sivertsen, Sindre Rødsten (UiT The Arctic University of Norway, 2019)
Sammendrag. Hovedformålet med denne studien var å forstå hvordan naturguidens rolle i et bærekraftig reiseliv ble opplevd og forstått av naturguider og guidemanagere på Svalbard. Det teoretiske rammeverket bestod av; bærekraftig utvikling og reiseliv, naturbasert turisme, naturguiden, friluftsliv og reiseliv og økofilosofi. Litteraturgjennomgangen viser at det eksisterer lite forskning på naturguidens rolle i naturbasert reiseliv, men noen betydelige forskningsbidrag til guiderollen i et naturbasert- bærekraftig reiseliv viser at naturguiden har et miljøforvaltningsansvar. Med en friluftslivstilnærming til naturbasert reiseliv og til naturguiderollen ble følgende spørsmål undersøkt og analysert: 1. Til hvilken grad opplever naturguider og guidemanagere reiselivet på Svalbard som bærekraftig? 2. Hvilken rolle opplever naturguider og guidemanagere at naturguiden kan spille i arbeidet for et bærekraftig reiseliv på Svalbard? Datamaterialet i denne studien var basert på 5 kvalitative dybdeintervjuer med naturguider og guidemanagere på Svalbard. Analysen ble utført ved koding og kategorisering av datamaterialet og den avdekket at informantene ser på naturguiden som en instrumentell leder med fokus på sikkerhet, men også en representant for naturmiljøet ved destinasjonen hvor det å formidle og skape naturopplevelser basert på læring var et hovedmål. Informantene opplever at naturguidens rolle i et bærekraftig reiseliv handler om å inspirere til naturvennlige holdninger. Videre så viser funnene at turismen ble opplevd som mindre bærekraftig og at flere momenter ved turismen og i strukturering av turene var til hinder for å utøve naturguiderollen slik som beskrevet. De tydeligste utfordringene var dårlig tid, uerfarne turister og til tider høyt arbeidspress. Videre så viser analysen at en friluftslivstilnærming til reiselivet kan bidra til å løse noen av utfordringene og legge til rette for at naturguiden spiller en rolle i det bærekraftige reiselivet.