Kan Procalcitonin redusere varigheten av intravenøs antibiotikabehandling hos nyfødte uten bakteriell infeksjon? Et kvalitetsprosjekt ved Nyfødt Intensivavdeling, UNN Tromsø - Finvåg, Andreas (UiT Norges arktiske universitet, 2018)
Bakgrunn Blant nyfødte er dødsårsaken på verdensbasis sepsis i ⁓21% av tilfellene. I Norge er det vist en insidens av sepsis hos nyfødte på 0,54-8,57/1000 levende fødte barn. Man behandler nyfødte relativt liberalt med antibiotika av frykt for at noen skal dø. Dette medfører en betydelig andel av unødvendig antibiotikabehandling. Hovedformålet med denne oppgaven er derfor å undersøke hvorvidt en kan redusere varigheten av antibiotikabehandling hos barn uten bakteriell infeksjon ved hjelp av inflammasjonsmarkøren Procalcitonin (PCT). Sekundærendepunkter er å se andel barn med sepsis uten oppvekst i blodkultur, om de nye rutinene ble fulgt og profilen til inflammasjonsmarkørene. Materiale og metode Studiepopulasjon er barn innlagt ved Nyfødt intensivavdeling i 1. leveuke og som mottok antibiotikabehandling i perioden 01.11.15-01.11.17. Pasientdata ble hentet ut fra pasientjournalsystemet DIPS og lagret i IBM SPSS Statistics 24. Hver pasient ble gitt et løpenummer og følgelig anonymisert. Totalpopulasjonen var på 129 pasienter. Mann-Whitney U test og T-test ble brukt for analyse av kontinuerlig data. Kji kvadrat test ble brukt for analyse av kategoriske data. P-verdi<0,05 ble regnet som signifikant. Resultater I gruppen pasienter født med gestasjonsalder ≥34 uker og uten en sepsisdiagnose var det ingen signifikant forskjell i behandlingsvarighet før og etter introduksjon av PCT; median 43 versus 36 timer (p=0,8). Det ble kun tatt PCT (etter introduksjon) før man påbegynte antibiotikabehandling hos 53% av pasientene. Av 129 pasienter mottok 34 pasienter en sepsisdiagnose, hvor 22 (65%) hadde negativ kultur. Konklusjon Det var ingen forskjell i behandlingsvarighet etter PCT ble introdusert, men behandlingsvarigheten i Tromsø både før og etter PCT var godt innenfor internasjonale anbefalinger. Hva gjelder prøvetaking var det i mange tilfeller ikke tatt PCT selv om det ble anbefalt.