Trolldom i Senjen fogderi. En kartlegging av enkeltskjebner og drøfting av trolldomsforestillinger i 1600-tallets Senjen fogderi - Johansen, Mariell Iselin (UiT Norges arktiske universitet, 2018)
Denne masteravhandlingen er todelt, og fokuserer både på trolldomsforestillingene i Senjen fogderi, og skjebnene til personer fra området som ble anklaget for å være trolldomskyndig på 1600-tallet. Forskjellige forestillinger rundt trolldom eksisterte på 1600-tallet både blant den lærde eliten og i allmuens forestillingsverden. Hvilke forestillinger som var levende i 1600-tallets Senjen vil jeg gjennom denne masteroppgaven prøve å gi svar på. Samtidig har jeg gjennom denne masteroppgaven villet fremme historiene til Senjen-kvinnene som ble utsatt for trolldomsrykter, kjedeprosess og bålbrenning. Fra Senjen-området kjenner en til to trolldomssaker med nok fylde til å gå inn på. Disse sakene er rettsprosessen mot Kirsten Andersdatter fra Gryllefjord på Senja (1620) og Johanne Nilsdatter fra Kvæfjord (1695). Men det var ikke bare i Senjen at Senjen-kvinner ble utsatt for trolldomsforfølgelsene. Flere kvinner som enten var født i Senjen, sendt dit som fosterbarn eller var innom der i voksen alder for å jobbe som tjenestepike, dro mot Finnmark for å arbeide mot midten av 1600-tallet. Disse kvinnene ble i Finnmark stilt for retten, anklaget for å ha utført trolldom. Denne masteravhandlingen vil dermed ta for seg både historiene til kvinnene stilt for retten i Senjen fogderi og Senjen-kvinnene som ble frembragt retten i Finnmark på 1600-tallet.