Chertbruddet i Melsvik. Undersøkelse av chertbrudd, utvinningsteknologi og bosetningsspor fra tidlig eldre steinalder i Melsvik, Alta k., Finnmark f. - Niemi, Anja Roth; Cerbing, Mikael; Nergaard, Ragnhild Holten; Oppvang, Janne; Storemyr, Per (Tromsø museum - Universitetsmuseet, UiT Norges Arktiske Universitet, 2019)
I 2012-2013 ble et chertbrudd fra steinalderen undersøkt utenfor Alta i Finnmark. Undersøkelsen omfattet 1000 m2 av steinbruddet, og 3500 m2 av bosetingsområdene som lå like ved. I tillegg til utgravning ble det gjort eksperimenter med utvinning av chert i bruddet. Resultatene viser at bruddet ble brukt allerede 8400 f.Kr., og at fyrsetting var den viktigste metoden for å bryte chert fra berget. Utvinningsvirksomheten resulterte i enorme mengde med avfall, over et stort område. Vi tolker materialet til å gjenspeile mange kortvarige besøk av mindre grupper, som trolig fant sted i sommerhalvåret. Oppholdene var sterkt fokusert mot utvinning og bearbeiding av chert, og det er få spor etter andre gjøremål. Den mest intensive utvinning var i tidsrommet 8500/8400-8000 f.Kr., men også rundt 5000 f.Kr. ble chert igjen hentet fra berget her.