Store Norske Spitsbergen Kullkompani og samfunnsansvar : institusjonalisert praksis eller strategisk utviklingsarbeid : en case studie av hvordan Store Norske Spitsbergen Kullkompani forvalter samfunnsansvar - Tomter, Morten (Universitetet i Tromsø, 2008)
Dette er en case studie av hvordan Store Norske Kulkompani forvalter samfunnsansvar, fra grunnleggelsen av selskapet under første verdenskrig og fram til i dag. Studien viser hvordan Bergverksordningen for Svalbard gav stor bindinger på selskapet i forhold til å ta samfunnsansvar. Den viser også at selskapet måtte bygge boliger og skole for å rekruttere og holde på de gode arbeiderne. Da staten overtok ansvaret for gruve samfunnet i Longyearbyen kom miljøorganisasjoner og Svalbardmiljøloven med sterke bindinger på selskapet. Dette førte til at selskapet må bruke store ressurser på forskning for å skaffe seg legitimitet og et godt omdømme