Et fiskarbondesamfunn under avvikling : befolkningsutvikling og næringsaktivitet sett i et moderniseringsperspektiv : Valberg, Vestvågøy 1930 - 1970. - Hansen, Einar Harald (Universitetet i Tromsø, 2008)
Oppgaven omhandler økonomiske, næringsmessig og befolkningsmessig utvikling i bygda Valberg, mellom 1930 og 1970. Valberg ble egen kommune i 1927 og bleslått sammen med tre andre kommuner til Vestvågøy kommune i 1963. Valberg økte folketallet mellom 1930 og 1946 gjennom en vanskelig økonomisk periode på 1930-tallet og siste krig. Jeg tar opp konsolideringen av fiskarbondesamfunnet og mangelen på modernisering i denne perioden. Perioden mellom 1946 og 1970 er hoveddelen i oppgaven. Her tar jeg opp årsakene til at Valbergssamfunnet opplevde en sammenhengende befolkningsmessig tilbakegang, som ble forsterket etter kommunesammenslåingen i 1963. Primærnæringene var dominerende i Valberg gjennom hele perioden, men fiskeriene gikk sterkt tilbake fram mot 1970. Sekundærnæringene hadde alltid stått svakt i Valberg og de fleste måtte pendle til slikt arbeid andre steder. Mangelen på arbeidsplasser og vekst i denne næringa var en av hovedgrunnene til at befolkningen gikk så sterkt tilbake. Jeg tar opp hvordan fiskarbondetilpasningen utvikla seg fra 1946 til 1970. Yrkeskombinasjonene var viktig for husholdsøkonomien på Valberg, men gikk sterkt tilbake fram mot 1970. Oppgaven tar opp hvordan sentrale og lokale myndigheter innvirket gjennom effektiviseringen av velferdsstaten på 1950- og 1960-tallet. Om hvordan lokale myndigheter la hindringer i veien slik at driftige mennesker på Valberg forlot bygda. Mennesker som kunne vært viktige i moderniseringen av bygda