Det indre som teller. En studie av omdømmearbeidet og stjernekvaliteter hos Nordland fylkeskommune, sett ut fra indre verdier og egenskaper i organisasjonen. - Riise, Sølvi; Kulset, Anita Munch (UiT Norges arktiske universitet, 2018)
Oppgaven handler om strategisk omdømmehåndtering og omdømmefremmede kvaliteter hos Nordland fylkeskommune. For å belyse dette og samtidig avdekke organisasjonsidentiteten knyttet til stjernekvalitetene har vi utarbeidet to forskningsspørsmål. Vi spør om fylkeskommunen jobber strategisk med omdømme, og hvilke stjernekvaliteter fylkeskommunen besitter som kan gi grunnlag for et godt omdømme. Vi bruker teorier fra Fombrun og van Riels bok Fame and Fortune, samt Haldor Byrkjeflots teori om omdømmeoppskriften. Empirien omfatter en enkel analyse av fylkeskommunens interne strategiske dokumenter relatert til ulike temaer som vi setter i sammenheng med omdømmearbeid. I tillegg foretar vi en analyse av svarene vi fikk fra intervjuer med ti politiske og administrative ledere, innenfor de samme temaene. Studien vår viser at man ved å se på Fombrun og van Riels stjernekvaliteter, kan si noe om den offentlige institusjonen Nordland fylkeskommunes grunnlag for et godt omdømmearbeid, selv om stjernekvalitetene er utformet for privat sektor. I vårt tilfelle ser det ut til at det offentlige innfrir bedre på stjernekvalitetene autentisitet og synlighet, enn på særegenhet, konsistens og transparens. I tillegg har vi funnet at brytninger i dimensjonen mellom politikk og administrasjon skaper noen utfordringer for Nordland fylkeskommune.