Gråsoneavtalen mellom Norge og Russland - Eliassen, Lars (Universitetet i Tromsø, 2008)
Først en gjennomgang av reglene for økonomiske soner, i forhold til hva som kan reguleres og hvordan adgang er til å føre kontroll med områdene. Starte med den generelle framveksten av økonomiske soner, og reguleringen av disse. Etter dette er etableringen av den norske økonomiske sonen er en naturlig konsekvens. Dermed en gjennomgang av reglene for den norske økonomiske sonen, med et hovedfokus på betydningen for reguleringen av fisket i sonen. Med de økonomiske sonene etablert blir konflikten mellom Norge og Russland om hvor grensen skal gå i Barentshavet aktuell. En nærmere gjennomgang av denne konflikten er derfor neste steg i oppgaven. Under dette behandles partenes påstander, hvordan forholdet er til Havrettskonvensjonen og rettspraksis på området. Etter dette et fokus på hvordan konflikten kan løses etter internasjonal rett og partenes mulighet til å inngå midlertidige avtaler for området. Som siste del i oppgaven gås det nærmere inn på Gråsoneavtalens betydning for partenes økonomiske soner i Barentshavet. Først en del generelle forhold rundt avtalen. Deretter en gjennomgang av avtalens regulering av området som refereres til som Gråsonen, fra et funksjonelt synspunkt. Til slutt framtiden for avtalen.