Cognitive function and mild cognitive impairment in a general population: roles of cardiovascular and genetic risk factors and magnetic resonance volumetry. The Tromsø Study - Rogne, Sigbjørn Olav (Dementia and Geriatric Cognitive Disorders, 2018)
Note that figure 7 in the online thesis differs from figure 7 in the printed version due to copyright restrictions. Alzheimers sykdom er den vanligste årsaken til demens, dernest karsykdom som forårsaker vaskulær demens. De fleste som får Alzheimers demens etter 65 års alder (late onset Alzheimer’s Disease, LOAD), har ikke sykdommen i familien fra tidligere. Men opptil 25 % av dem som får LOAD, har biologiske slektninger med LOAD. Personer i familier med opphopning av LOAD, har økt risiko for å få LOAD. Det er mulig at LOAD som rammer flere biologiske slektninger, skiller seg fra sporadisk LOAD. I Tromsø Demensstudie (tverrsnittsstudie) ble volumene til hjernestrukturer som påvirkes av Alzheimers sykdom og småkarsykdom målt med MR (magnetresonanstomografi) på personer med mild kognitiv svikt og kontroller. Ingen hadde hatt hjerneslag, og gjennomsnittsalderen var 69-76 år. Kvinner med mild kognitiv svikt, og med sannsynlig LOAD i familien, hadde signifikant forskjellig volum av hjernestrukturer (størst volumforskjell for hippocampus og sideventrikler) sammenlignet med kvinnelige kontroller. Spesielt gjaldt dette for kvinner som hadde en forelder med sannsynlig LOAD. Tilsvarende volumforskjeller ble ikke påvist hos menn. Til forskjell fra de andre med mild kognitiv svikt, var ikke plasma homocystein hos kvinnene med mild kognitiv svikt og med sannsynlig LOAD i familien, signifikant høyere enn hos kontrollene. I Tromsø Demensstudie fant vi at det å ha en forelder med sannsynlig LOAD, ApoE-gen med ε4 allelet, høyere plasma homocysteinnivå og høyere eGFR var uavhengig assosiert med mindre hippokampus-volum. Dette gjaldt spesielt for kvinner. I en prospektiv studie på en generell befolkning, predikerte lavgradig albuminuri, intima media tykkelse i a. carotis interna og røyking – uavhengig av hverandre – nedsatt psykomotorisk tempo og eksekutiv funksjon 13 år senere. After Alzheimer’s disease (AD), vascular dementia is the most common dementia type. Most persons with AD over the age of 65 (late onset AD, LOAD), are ...