Romsa – byen som ikkje ville vera samisk: Ein politisk thriller - Vangsnes, Øystein A (Det Norske Samlaget, 2013)
Del av boka Språkleg toleranse i Noreg: Norge, for faen! (2013) redigert av Øystein A. Vangsnes. ISBN: 9788252183825. Introduksjon: 13. desember 2010 vedtok Tromsø kommunestyre med to tredels fleirtal følgjande: 1 . Starte opp arbeidet med å utarbeide en handlingsplan for samisk språk i Tromsø kommune. 2 . Handlingsplanen behandles i Tromsø kommunestyre i juni 2011 som grunnlag for å søke om å innlemme Tromsø kommune i forvaltningsområdet for samiske språk. 15 av dei 43 representantane stemte imot. Dei fleste kom frå det borgarlege mindretalet i kommunestyret. Den statlege ordninga «Forvaltningsområdet for samisk språk» er samisk og norsk likestilte, og alle har rett til å bli møtte av det offentlege på samisk om dei ønskjer det. Det er òg krav om barnehagetilbod på samisk for samiske born, og at samisk læreplan skal gjelda i skulen. Vidare skal vegskilting vera tospråkleg med det samiske namnet først. Kommunane som deltek i forvaltningsområdet, får ekstra løyvingar til tospråkstiltak frå staten. Midlane vert fordelte via Sametinget.