Spiritisme og kristendom: Dødelige fiender eller fortrolige venner? En avhandling med fokus på sogneprest Jakob Jenssen Anderssen - Paulsen, Julie Chanett (UiT Norges arktiske universitet, 2018)
Denne avhandlingens fokus er på Jakob Jenssen Anderssen (1850-1921), sogneprest i Evenes, Ofoten fra 1879 til 1921. Analysen skal ta for seg Anderssen som både sogneprest og spiritist, hvordan og hvorfor han fikk denne interessen og hvordan han utviklet det til å bli en praksis ved siden av sitt yrke som prest. For å sette dette inn i en større samfunnskontekst sammenligner avhandlingen Anderssen med to andre fremstående spiritister i Norge i hans samtid, representert ved professor og sosialøkonom, Oscar Jæger, og filosof, forfatter og psykolog, Richard Eriksen. Sentralt for avhandlingen er hvordan kirken reagerte på spiritismen ankomst som ny åndsbevegelse i Norge og hvordan kirken reagerte på slik praksis blant sine egne. Avhandlingen baserer seg på artikler, tidsskrifter, private notater og samtidslitteratur ved hjelp av allmenne historievitenskapelige metoder. Nøkkelord: Spiritisme, kirkehistorie, prester, Evenes, lokalhistorie, Jakob Jenssen Anderssen.