En kvalitativ studie av tre norske sykepleieres opplevelser og erfaringer fra møte med samiske pasienter med demenssykdom og som bor i sykehjem - Pedersen, Inger-Lise (Universitetet i Tromsø, 2008)
Tittel: En kvalitativ studie av tre norske sykepleieres opplevelser og erfaringer fra møte med samiske pasienter med demenssykdom og som bor i sykehjem. Jeg kommer fra en kommune som tilhører samisk språklovsområde, og var ferdig utdannet sykepleier i Tromsø¸ i 1998. Gjennom mitt arbeid som sykepleier ved det kommunale sykehjemmet, har jeg truffet mange pasienter med samisk bakgrunn. De samiske pasientene som har en demenssykdom forstår og snakker tidvis bare det samiske språket. Dette er en spesielt sårbar gruppe pasienter som på grunn av sin demenssykdom har problemer med å forstå og selv gjøre seg forstått. Spesielt vanskelig blir dette i møte med sykepleiere som ikke har samisk kultur- og språkbakgrunn. Jeg har intervjuet tre norske sykepleiere som ikke har samisk kultur- og språkbakgrunn, om deres erfaringer og utfordringer de har hatt i sykehjem, i måte med samiske pasienter som har en demenssykdom. Disse utfordringene viste seg å gjenspeile seg spesielt i situasjoner med samhandling, stell/pleie og behandling. Utfordringene var både språklig og kulturelt betinget. Sykepleierne hadde i følge dem selv ikke kunnskap om samisk språk, samt manglende eller liten kjennskap til den samiske kulturen når de kom til kommunen og sykehjemmet for å arbeide. Det viste seg at de norske sykepleierne som deltok i mitt prosjekt hadde behov for større samisk språk- og kulturforståelse. Min intensjon med denne mastergradsoppgaven er at den forhåpentligvis vil kunne bibringe ny og nyttig kunnskap som kan komme samiske pasienter som har demens, deres behandlere, pleiere og pårørende til gode. Title: A qualitative study of the experiences of three Norwegian nurses in their interaction with Sami patients suffering from dementia and who live in a nursing home. I come from a municipality that is located in an area covered by the Sami Act and I completed my education as a nurse in 1998 in Tromsø. I have met many patients with a Sami background through my work as a nurse at the municipal nursing home. The Sami patients suffering ...